Presset øges på dansk fabrik i Kina
Fagbevægelsen i Hong Kong går ind i kampen for fyrede fagligt aktive på Ole Wolff Electronics i Kina. Der er ingen undskyldninger for det danske firmas opførsel, lyder det.
Fagbevægelsen i Hong Kong går ind i kampen for fyrede fagligt aktive på Ole Wolff Electronics i Kina. (Foto fra firmaets hjemmeside owolff.com) Kritikken af Ole Wolffs danske elektronikfabrik i Kina vokser.
Virksomheden er kommet på kant med de kinesiske myndigheder, fordi seks fagligt aktive arbejdere er blevet fyret. Nu lægger den internationale fagbevægelses kontor i Hong Kong yderligere pres på den danske fabrik i samarbejde med LO i Hong Kong.
- Vi har sendt et brev til den danske virksomheds kontor i Hong Kong og bedt om et møde, men vi har endnu ikke modtaget noget svar. Sagen er alvorlig, fordi en udenlandsk virksomhed her nægter arbejderne deres basale ret til at organisere sig, siger Dominique Muller fra fælleskontoret for den nationale og internationale fagbevægelse i Hong Kong til Nyhedsbrevet 3F.
Kinas myndigheder er ofte blevet kritiseret for at se stort på arbejderes rettigheder, men i denne sag er det altså en dansk fabrik, der står for skud. To retskendelser har beordret Ole Wolff Elektronics til at genansætte de fyrede, men endnu er dommene ikke blevet fulgt. Siden fabrikkens start i januar 2006 har den danske virksomhed været præget af konflikter, fyringer og utilfredse ansatte.
Internationalt pres i vente
- Vi vil forsøge at få den danske ejer til at respektere arbejdernes krav og anerkende fagforeningen. Hvis ikke vi får et positivt svar, vil vi forsøge at lægge yderligere pres på firmaet sammen med internationale organisationer. Der er ingen undskyldning for firmaets dispositioner. Der er ikke tale om en lokal underleverandør, der ikke opfører sig anstændigt, men om selskabets egen fabrik i Kina, siger Dominique Muller.
Enhedslisten rejser sagen
Efter mange måneders konflikt henvendte arbejderne på Ole Wolff Elecronics i Kina sig i foråret til 3F for at bede om hjælp. Siden har 3F Slagelse forsøgt at få selskabet, der har hovedsæde i Sorø, til at ændre kurs.
Nu bliver sagen taget op politisk. Enhedslistens Frank Aaen har stillet et §20-spørgsmål til erhvervsminister Bendt Bendtsen om, hvad regeringen vil gøre for at få Ole Wolff og andre danske virksomheder til at respektere de ansattes rettigheder i udlandet.