Kinesere blogger mod dansk fabrik

Arbejderes brug af internettet har skabt røre om forholdene på Ole Wolff Elektronik A/S i Kina, hvor de nationale medier har sat spot på fyringer af fagligt aktive. Sagen er principiel, vurderer ekspert.

De kinesiske arbejdere på den danske elektronikfabrik Ole Wolff har gennem blogs på internettet  løbende fortalt kinesisk-kyndige om deres kamp for en fagforening.
 (Foto: Privat.)De kinesiske arbejdere på den danske elektronikfabrik Ole Wolff har gennem blogs på internettet løbende fortalt kinesisk-kyndige om deres kamp for en fagforening. (Foto: Privat.)

Fyringer af fagligt aktive på den danske elektronikfabrik Ole Wolff i Yantai i Kina har skabt røre i det store land.

Kinesisk tv og radio har beskæftiget sig indgående med sagen, og Kinas LO (ACFTU) har på højeste plan støttet arbejdernes krav om anerkendelse fra den danske fabrik.

Årsagen er, at arbejderne har taget utraditionelle midler i brug for at gøre omverden opmærksom på forholdene på fabrikken: Gennem blogs på internettet har de løbende fortalt kinesisk-kyndige om deres kamp for en fagforening.

Medier kritiske over for fabrik

- Den usædvanlige brug af nettet har skabt opmærksomhed i Kina. En masse medier har beskæftiget sig med sagen. Blandt andre har de landsdækkende medier Central People’s Radio og China Central TV interviewet fagforeningen og de fyrede arbejdere. Medierne har generelt været kritiske over for den danske fabrik, fortæller Au Loong-Yu fra organisationen Globalization Monitor til Nyhedsbrevet 3F.

De ansatte dannede en fagforening i oktober 2006 på grund af utilfredshed med den måde, fabrikkens ledelse behandlede arbejderne på. Seks af initiativtagerne blev fyret. To domstole har siden beordret fabrikken til at genansætte de fyrede, men det er endnu ikke sket.

Fagforening nedefra

Sagen om den danske fabrik er unik i Kina. Det vurderer dr. Anita Chan fra Australian National University, der er ekspert i det kinesiske arbejdsmarked:

- Det er en enestående sag, fordi arbejderne bruger internettet til at få støtte. Samtidig er den usædvanlig, fordi arbejderne selv har organiseret fagforeningen på græsrodsniveau. Den er ikke blevet dikteret oppefra, som det næsten altid ses. Sidst, men ikke mindst er det første gang, jeg har oplevet, at en gruppe arbejdere på en fabrik i Kina henvender sig direkte til et fagforbund i udlandet for at få hjælp, siger Anita Chan til Nyhedsbrevet 3F.

Kontakt til aktive i Wal-Mart

”Vi har næsten udtømt alle muligheder ... for at kæmpe for vores ret, men kan stadig ikke få virksomheden til at overholde loven." Sådan skrev fagforeningens fungerende formand, Jiang Qianqiu, i et brev til dansk fagbevægelse i april i år. Siden har 3F forsøgt at få Ole Wolff til at efterkomme arbejdernes krav - foreløbig uden held.

Undervejs har arbejderne på fabrikken taget kontakt til den lokale fagforening i supermarkedskæden Wal-Mart i Jiangxi-provinsen for at udveksle erfaringer med forholdene på udenlandske fabrikker.

- Der er ved at ske noget på det kinesiske arbejdsmarked. Folk på arbejdspladserne tager ikke kun imod ordrer oppefra, men tager initiativer selv. Derfor er konflikten på Ole Wolff principiel, vurderer Anita Chan.

Ole Wolff Elektronik er et internationalt produktions- og handelsselskab med hovedkontor i Sorø og datterselskaber i USA, Europa og Asien. Firmaet producerer blandt andet højttalere og mikrofoner. Virksomheden i Kina har 100 ansatte.