Nye beskyldninger mod dansk fabrik i Kina
Medlemmer af fagforeningen diskrimineres af virksomheden Ole Wolff i Kina. Og fyrede tillidsfolk kan ikke få job, fordi Ole Wolff nægter at udlevere deres papirer.
De ansatte på den danske fabrik Ole Wolff protesterer over ulovlige fyringer. Nye anklager presser fabrikken. Hvis du vil have en arbejdskontrakt hos os, må du ikke være medlem af fagforeningen.
Sådan en besked får de ansatte på den danske elektronikfabrik Ole Wolff i Kina ifølge fagforeningen på fabrikken.
Samtidig beskylder de ansattes fagforening Ole Wolff for at tilbageholde de to procent af de ansattes løn, som alle virksomheder ifølge loven skal udbetale til den lokale fagforening.
Anklagerne kommer efter en sag, hvor fabrikken fyrede seks af de arbejdere, der var med til at stifte fagforeningen på fabrikken. Efterfølgende har to kinesiske domstole underkendt fyringerne og beordret Ole Wolff til at genansætte de fyrede. Det er aldrig sket.
- Det er en betingelse for at få en arbejdskontrakt, at man skriver under på, at man ikke vil melde sig ind i fagforeningen. Der er stadig 40 medlemmer af fagforeningen ansat på fabrikken, og næstformanden for fagforeningen arbejder der stadig. Men de har svært ved at gøre noget, fordi firmaet er fjendtligt indstillet over for fagforeningen, siger Zhang Jun, faglig sekretær i fagforeningen på Ole Wolff Electronics.
Stor sag i Kina
Han er også stærkt utilfreds med, at fabrikken tilbageholder arbejdernes faglige kontingent.
- Fagforeningen på Ole Wolff Electronic har ikke modtaget deres faglige kontingent, fordi firmaet nægter at betale de to procent fra lønnen, som ifølge lovgivningen skal gå til fagforeningen, siger Zhang Jun.
Sagen om Ole Wolff er blevet stor i Kina, fordi fagforeningen er den første i Kina, der er startet af de ansatte selv og ikke startet oppefra. Virksomhedens behandling af de ansatte har chokeret den kinesiske offentlighed.
Flere af de fyrede faglige ledere står i en særligt slem situation.
- To af de fyrede fagforeningsaktive kan ikke få et nyt job og er derfor i en svær økonomisk klemme, fordi Ole Wolff tilbageholder deres arbejdspapirer, forklarer Zhang Jun.
'De pisker en stemning op'
En af de fyrede er Liu Meizhen. Hun blev fyret for to år siden og har forgæves bedt virksomheden om at få sine arbejdspapirer uleveret, så hun kan få et nyt job.
- Uden papirerne kan jeg ikke få et formelt arbejde igen. Især fordi jeg var i tv-nyhederne om sagen, og folk derfor kender mig. Nu har jeg meget svært ved at finde et job. Lige nu arbejder jeg et sted, hvor de ikke behøver mine arbejdspapirer. Men til gengæld så går jeg glip af pension og andre rettigheder. Jeg håber virkelig, at firmaet tager problemet alvorligt og betaler mig kompensation.
Selskabets danske direktør, Ole Wolff, tror dog ikke på anklagerne.
- Det, jeg hører fra fabrikken, er, at der er ro og orden. Jeg tror, at der er nogen, der forsøger at piske en stemning op, siger Ole Wolff til Nyhedsbrevet 3F.