Dansk firma i Kina anklages for lønfusk

Danske Ole Wolff har i strid med loven snydt de ansatte på sin fabrik i Kina for 300.000 kroner, siger de ansattes fagforening. Men det afviser direktør.

Det danske firma Ole Wolff har igennem to år snydt sine ansatte på fabrikken i Yantai i Kina for op mod 300.000 kroner. Det siger de ansattes fagforeningDet danske firma Ole Wolff har igennem to år snydt sine ansatte på fabrikken i Yantai i Kina for op mod 300.000 kroner. Det siger de ansattes fagforening

Det danske firma Ole Wolff har igennem to år snydt sine ansatte på fabrikken i Yantai i Kina for op mod 300.000 kroner. Det siger de ansattes fagforening. Det drejer sig om de penge, som arbejdsgivere i Kina skal indbetale gennem den sociale sikring til såkaldt "housing fund".

Ole Wolff begyndte først at indbetale pengene i marts 2008, to år efter fabrikken åbnede dørene og hyrede 150 kinesere til at samle elektronikudstyr på fabrikken, forklarer Zhang Jun, faglig konsulent i de ansattes fagforening.

- Vi klagede over dette til lokalregeringen og den beordrede firmaet til at handle i overensstemmelse med lovgivningen. Firmaet begyndte derefter at indbetale pengene, men de nægter stadig at betale tilbage, hvad de skylder de ansatte, forklarer Zhang Jun.

Fagforeningen har flere gange krævet af fabrikkens ledelse, at de skal betale pengene tilbage, men ledelsen nægter. De lokale myndigheder har ikke gjort noget aktivt for at få Ole Wolff til at følge loven.

Direktør nægter pengefusk

Rasmus Wolff, direktør i firmaet, afviser, at virksomheden ikke har betalt "housing fund" til de ansatte.

- Jeg er ikke vidende om, at der er et sådan udestående. Og hvis myndighederne reagerer, som de gør, så tyder det vel også på, at der ikke er noget om det, siger Rasmus Wolff.

Hverken i denne sag eller i andre konflikter med ledelsen, har de ansattes fagforening fået støtte fra de lokale finans- og arbejdskontorer.

- De ansatte er meget vrede og føler sig magtesløse. De lokale myndigheder er ligeglade med de ansattes vanskellige situation, forklarer Zhang Jun.

Kan ikke flygte fra krav

Ole Wolff har endnu ikke fundet nogen løsning med fagforeningen, for at råde bod på firmaets overtrædelser af de ansatte og fagforeningens rettigheder, blandt andet ulovlig fyring af faglige og tilbageholdelse af de ansattes fagforeningskontingent.

Men selvom fabrikken lukker og åbner et nyt sted, så hæfter Ole Wolff-koncernen stadig for de juridiske krav fra de ansattes fagforening. Det forklarer Liu Cheng, ekspert i kinesisk arbejdsret ved Shanghai Normal University.

- Firmaet er stadig ansvarlig, også selvom fabrikken skifter ejer eller navn, siger Liu Cheng.