Kinesere fyret trods sejr

Den danske elektronikfabrik Ole Wolff er lukket i Kina efter flere års konflikter med de ansatte. 3F kritiserer de danske ejere, men ser perspektiver i samarbejdet med kinesiske arbejdere.

Elektronikfabrikken Ole Wolff blev ramt af en række faglige konflikter i sin korte levetid.Elektronikfabrikken Ole Wolff blev ramt af en række faglige konflikter i sin korte levetid.

Operation lykkedes, men patienten døde.

Sådan kan konklusionen lyde på en langvarig konflikt mellem kinesi-ske arbejdere og ledelsen på den danskejede elektronikfabrik, Ole Wolff Electronics, i Kina.

De ansatte på fabrikken opnåede i december 2008 at få anerkendt en fagforening på fabrikken efter fleres års faglig kamp, men det seneste år er flere og flere ansatte blevet fyret, og i forsommeren lukkede fa-brikken helt.

- Vi blev ramt af finanskrisen, og kundegrundlaget faldt helt sam-men. Vi har slet ikke vores egen produktion længere, forklarer Rasmus Wolff fra firmaets ledelse i Sorø.

Hård kritik af Ole Wolff

Trods den triste afslutning på konflikten, er der grund til at glæde sig over de sjre, arbejderne opnåede, mener Zhang Jun, der er rådgiver for fagforeningen:

- Kontakten til den internationale fagbevægelse og til 3F gjorde, at den danske fabrik kom under et stærkt pres for at overholde de basale menneskerettigheder, og det gav resultater, siger Zhang Jun, der del-tog som gæst ved 3F's årlige solidaritetskonference i Danmark.

Han beskylder samtidig Ole Wolff for at tilbageholde løn og ar-bejdspapirer, der er nødvendige for at søge et nyt job i Kina. Det afvi-ser den danske ledelse.

Virksomheden er blevet kritiseret voldsomt af 3F og af den interna-tionale fagbevægelse for at fyre fagligt aktive og modarbejde fagfore-ningen, der blev dannet i 2006 i protest mod lav løn og dårlige ar-bejdsforhold. Den type faglig organisering fra neden er ikke set før i Kina, men fagforeningen blev hurtigt anerkendt af landets LO.

3F i Slagelse engagerede sig i de kinesiske arbejderes kamp i foråret 2008. Siden kom Ole Wolff under pres fra Danfoss, der var kunde i firmaet. 3F er ikke imponeret over det danske firmas behandling af arbejdere i Kina.

- Ole Wolff har konstant forsøgt at fralægge sig ansvaret ved at henvi-se til den kinesiske ledelse af fabrikken, og det har skabt problemer. Firmaet har kun gjort det, som det er blevet presset til, siger Bo Ras-mussen, faglig sekretær i 3F Slagelse.

På den danske virksomhed, er man ikke helt enig:

- Jeg kan godt være ked af, at vi var for sene til at gå i dialog med 3F om sagen. Men jeg mener, at vi siden er gået ind i et samarbejde med både 3F og Danfoss for at løse problemerne i Kina, siger Rasmus Wolff til Nyhedsbrevet 3F.

Internationalt pres gjorde en forskel

Samarbejdet med den kinesiske fagbevægelse har perspektiver, der rækker ud i fremtiden, mener 3F:

- Det viste sig, at det var muligt fra Danmark at støtte fagligt aktive i deres kamp bedre forhold og for en fagforening på deres arbejdsplads i Kina. Det er en vigtig erfaring, siger Jesper Nielsen, konsulent i 3F Solidaritet & Udviklingsbistand.