Dansk firma flytter omstridt fabrik i Kina
Flere års konflikt med fagforeningen er nu forbi for den danske elektronikgigant Ole Wolff. Firmaet fyrer en række ansatte og flytter produktionen til mindre lokaler.
De ansatte på den danske fabrik Ole Wolff har protesteret over ulovlige fyringer. Nu fyrer og flytter firmaet den kinesiske fabrik Den danske elektronikkoncern Ole Wolff fyrer store dele af sine kinesiske medarbejdere og flytter sin fabrik i Yantai i Kina. Det oplyser direktør Rasmus Wolff.
Fabrikken flytter til mindre lokaler i samme område, og der vil formentlig kun være arbejde til 30-40 ansatte, mens der i dag er omkring 100 ansatte.
Kinesiske medier, TV-Avisen og Nyhedsbrevet 3F har siden sommer beskrevet, hvordan Ole Wolff tryner de ansattes fagforening. Blandt andet har firmaet fyret fagforeningens forkvinde. Men den kraftige nedjustering af produktionen skyldes ikke den dårlige omtale af firmaet, forklarer Rasmus Wolff. Det handler om at rette ind efter den globale finansielle krise.
- Alt det, der foregår for øjeblikket, påvirker også os. Vi er jo nødt til at kigge fremad. Derfor skærer vi ned på kapaciteten og flytter til et mindre lejemål i samme område, forklarer han.
Ledelsen på fabrikken har meddelt situationen i et brev til de ansatte.
- I brevet står der, at vi har nogle handler, der er blevet annulleret og udskudt på grund af den almindelige usikkerhed, der er i verdenssituationen, og derfor har vi måttet skære ned i vores kapacitet, siger Rasmus Wolff.
Stadig ingen aftale
Fagforeningen har anklaget Ole Wolff for chikane og en række overtrædelser af den kinesiske lovgivning.
Blandt andet er Ole Wolff to gang blevet dømt af kinesiske domstole for ulovlig fyring af seks ansatte, der var fagligt aktive. Firmaet har ikke genansat de seks, som retten ellers dømte Ole Wolff til, og firmaet har heller ikke villet forhandle med fagforeningen om en kompensation til de seks fyrede.
Direktør Rasmus Wolff forsikrede i august om, at ledelsen på fabrikken ville indgå en aftale med fagforeningen for at løse de konkrete anklager.
Men nu mener Rasmus Wolff, at fagforeningen skal gå rettens vej for at få kompensation til de seks. Og afviser alle andre anklager fra fagforeningen.
Ødelægger fagforeningen
Næstformand i 3F Slagelse Hans-Jacob Mortensen er rystet over det danske firma.
- Ole Wolff har tilsyneladende bare skøjtet hen over FN's rettigheder om firmaernes ansvar over for de ansatte, siger han.
Fagforeningen var en af de første i Kina, der blev startet op fra bunden af de ansatte selv. Men nu er den ødelagt, frygter Hans-Jacob Mortensen.
- Fagforeningen havde vundet en vigtig, principiel sag, men det blev hurtigt undermineret. De havde skabt en fri fagforening, og nu er det hele væk med et pennestrøg fra firmaet.