Kommunale forhandlinger er brudt sammen

OK08: Arbejdsgiverne ville kopiere statens lønramme på 12,8 procent, og det betød sammenbrud i de kommunale forhandlinger. 3F's faggrupper har millioner til gode ud over de 12,8 procent.

De kommunalt ansatte vendte i nat tomlen ned til Kommunernes Landsforenings "tilbud" om en økonomisk ramme på 12,8 procent fordelt over de næste tre år.De kommunalt ansatte vendte i nat tomlen ned til Kommunernes Landsforenings "tilbud" om en økonomisk ramme på 12,8 procent fordelt over de næste tre år.

De kommunalt ansatte vendte i nat tomlen ned til Kommunernes Landsforenings "tilbud" om en økonomisk ramme på 12,8 procent fordelt over de næste tre år. Derfor er parterne i nat gået fra hinanden efter et otte timers langt møde - uden at have sat et nyt kryds i kalenderne.

På statens område kom man mandag igennem med et forlig med en lønramme på 12,8 procent, og det tal har KL nu stirret sig blind på, mener KTO-formand, Anders Bondo Christensen.

- Det er frygtelig ærgerligt, at vi i dag ikke kunne indgå et forlig med KL. Vi kunne ikke nå hinanden på det afgørende lønspørgsmål. Det lykkedes os ikke at få KL til at forstå, at man ikke blot kan kopiere løntallet fra statsforliget til de kommunale arbejdspladser. Det vil ganske enkelt betyde, at den kommunale aftale bliver dårligere end statens aftale, siger formanden for KTO, Anders Bondo Christensen.

Problemet er, at mange kommunalt ansatte i forvejen er bagud, fordi de blandt andet ikke har fået den andel af de lokale lønmidler, de er sikret via den såkaldte udmøntningsgaranti.

De 12,8 procent skal opskrives

Det er formanden for den offentlige gruppe i 3F, Ellen K. Lykkegård, enig i.

- Der er nogle særlige forudsætninger i kommunerne, som ikke findes i staten. I kommunerne har nogle faggrupper fået for lidt, blandt andre vores specialarbejdere og rengøringsassistenter. De millioner, de har til gode, skal falde ud over de 12,8 procent. Derfor skal de 12,8 procent "opskrives", mener Ellen K. Lykkegård.

- Men jeg håber meget, det lykkes at få parterne bragt tilbage til forhandlingsbordet, understreger hun.

Telefonen står åben

På den anden side af bordet kalder KL's topforhandler, borgmester Mads Lebech, KTO's afvisning "ærgerlig og uforståelig".

- KL har i forhandlingerne tilbudt KTO nogle historisk store lønstigninger på 12,8 procent over de næste tre år. Der er her tale om lønstigninger, der fuldt ud matcher udviklingen i den private sektor. Det undrer mig, at KTO ikke har taget imod dette tilbud; ikke mindst i lyset af, at KTO's formand mandag betegnede tilsvarende lønstigninger på det statslige område som "det bedste overenskomstresultat siden 1987", siger Mads Lebech.

Der er ikke en ny dato i kalenderen for et møde mellem KL og KTO, men begge parter er indstillet på at mødes igen.

- Min telefon står i hvert fald åben, siger Anders Bondo Christensen.