Offentlige 3F’ere: Vi skal glemme flinkeskolen

Vi skal være parate til at kæmpe, og klar til at det kan gøre ondt, hvis vi vil have noget i lønposen, lyder det fra offentlige 3F’ere på stormøde om de aktuelle overenskomstforhandlinger.

3F havde kaldt til stormøde på Sjælland for at orientere om overenskomstsituationen, mens statens forhandlere er samlet til forhandlingsmøde hos Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V). 3F havde kaldt til stormøde på Sjælland for at orientere om overenskomstsituationen, mens statens forhandlere er samlet til forhandlingsmøde hos Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Vintersol, weekend og vinterferie afholdt ikke 140 offentlige 3F’ere fra at møde op til stormøde i Karrebæksminde om de aktuelle overenskomstforhandlinger. Og signalet er klart fra de fremmødte: Hvis der skal opnås resultater denne gang, skal vi turde gå hele vejen.

- Vi skal altså til at droppe flinkeskolerollen. Vi kan ikke gå langs panelerne og sige, at det er ”synd for nogen”, hvis vi for eksempel havner i konflikt. Vi kan ikke brokke os, hvis vi ikke samtidigt er parate til at omsætte ordene til praksis. Kun hvis vi sætter handling bag, kan vi flytte noget, lyder det fra Marianne Nouamani, rengøringsassistent gennem 24 år.

- Vi bliver nødt til at erkende, at det, der foregår i øjeblikket, er en arbejdskamp, og så kan det komme til at gøre ondt for nogen, slår Lillian Gade Jensen fra 3F Vestlolland fast.

- Vi må stå fast denne gang. Nu er det nu, hvis vi skal have væsentligt mere i løn. Og jeg håber vi får noget ud af det - og jeg er parat til at gå i konflikt på det, lyder det fra vaskeriassistent på Filadelfia i Dianalund, Bodil Jørgensen.

Man glemmer en ordentlig løn

3F Forbundet havde kaldt til stormøde på Sjælland for at orientere om overenskomstsituationen, mens statens forhandlere er samlet til forhandlingsmøde hos Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V). Fra forbundets repræsentanter er budskabet også, at 3F’erne udgør en uundværlig rolle i samfundet, som har været usynlig for længe, men som nu skal belønnes.

- Når vi laver delforlig nu, er det under forudsætning af, at lønnen kommer på plads. Hvad koster det ikke i sygdom og fravær, når der ikke bliver gjort ordentligt rent i børnehaven eller på sygehusene? Hvad koster det ikke på skolerne, hvis pedellerne ikke er der? Eller hvis varmeforsyningen ikke virker? Man glemmer bare at værdsætte de ansattes arbejde og give dem en ordentlig løn for det, lød det fra forhandlingssekretær i 3F’s offentlige gruppe, Hanne Gram.

Vi respekterer en ”ommer”

At det kan være svært at leve op til de høje lønforventninger denne gang, står også klart.

- Men hvis I siger, vi skal lave en ”ommer”, så prøver vi igen. Det har vi fuldt respekt for det, sagde Hanne Gram med henvisning til, at medlemmerne kan vælge at stemme nej til forhandlernes resultat. Som 3F’erne i øvrigt gjorde med industriens forlig i 2007.