Kommuner snyder ansatte for Ny Løn

Masser af ansatte i kommunerne har ikke fået den andel af Ny Løn-midlerne for 2007, som overenskomsten giver dem ret til. Det besværliggør de offentlige overenskomstforhandlinger endnu mere.

Mange ansatte i kommunerne har lokal løn til gode. Langt fra alle kommuner har nemlig fået forhandlet Ny Løn for 3F'erne og andre faggrupper rundt om i landet. Og det gør de offentlige forhandlinger endnu mere vanskelige, siger forhandlingssekretær David Gibson. (Arkivfoto)Mange ansatte i kommunerne har lokal løn til gode. Langt fra alle kommuner har nemlig fået forhandlet Ny Løn for 3F'erne og andre faggrupper rundt om i landet. Og det gør de offentlige forhandlinger endnu mere vanskelige, siger forhandlingssekretær David Gibson. (Arkivfoto)

Mange ansatte i kommunerne har lokal løn til gode. Langt fra alle kommuner har nemlig fået forhandlet Ny Løn for 3F'erne og andre faggrupper rundt om i landet.
1. oktober var fristen for at få forhandlet de lokale løntillæg på plads for 2007. Den har kommunerne for længe siden fået udskudt til 1. januar.

Og ifølge de indberetninger, 3F indtil videre har modtaget fra kommuner og regioner, er mange stadigvæk ikke med, og masser af faggrupper har slet ikke har fået den andel af Ny Løn-midlerne, de ellers er sikret via overenskomsten - den såkaldte udmøntningsgaranti.

- Vi har en begrundet mistanke om, at udmøntningsgarantien slet ikke bliver tilgodeset. Men noget samlet overblik over hvordan Ny Løn-forhandlingerne er foregået, har vi slet ikke endnu. Det gør overenskomstforhandlingerne 2008 endnu mere besværlige, for på det her tidspunkt skulle vi gerne have haft en klokkeren pejling på, hvor meget man har opnået ved de lokale forhandlinger i 2007, siger forhandlingssekretær i 3F's offentlige gruppe, David Gibson.

Ingen svar fra 20 kommuner

Ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2005 blev der i kommunerne aftalt en udmøntningsgaranti på 1,25 procent af lønsummen, der skulle fordeles lokalt. Det skulle skabe en sikkerhed for, at alle lokale lønmidler rent faktisk også blev bragt i spil.

Kommunerne skal indberette til de lokale aftaleparter, hvordan man har brugt pengene. Men det er ikke sket som aftalt til den første oktober. Efterfølgende blev det aftalt, at indberetningerne skulle sendes ind centralt senest første januar.

Men i midten af december 2007 havde 20 kommuner stadig ikke sendt data ind. 31 kommuner havde kun sendt oplysninger ind for visse faggrupper. Og kun 25 kommuner havde sendt data ind for samtlige af de faggrupper, der er i spil om Ny Løn-midlerne.

Som at kaste terninger

Af de 25 kommuner har hele 21 kommuner ikke overholdt udmøntningsgarantien på de 1,25 procent for teknisk servicemedarbejdere, rengøringsassistenter og lignende.

Fem af de 25 kommuner har ikke overholdt udmøntningsgarantien for specialarbejderne.

Og på ikke 3F-områder halter det også: Hele 18 af de 25 kommuner har ikke overholdt udmøntningsgarantien inden for den pædagogiske branche.

- Vi mangler overblik over, hvordan for eksempel specialarbejdere og teknisk servicearbejdere har klaret sig i Ny Løn-forhandlingerne. Og når vi ikke har tal for enkeltområder, har vi heller ikke noget samlet overblik. Vi kunne, lidt populært sagt, lige så godt rulle med nogle terninger, siger forhandlingssekretær David Gibson.

Det er onsdag ikke lykkedes Nyhedsbrevet 3F at træffe formanden for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening, borgmester Mads Lebech (K) for en kommentar.