Regionerne forhandler fra i dag
OK08: I dag begynder de første egentlige overenskomstforhandlinger på regionernes område. Det er første gang nogensinde, dét sker.
I sidste uge fik kommunale illidsrepræsentanter et særligt tillæg. I dag begynder forhandlingerne om vilkårene for ansatte i regionerne. (Arkivfoto.) En uge efter, der blev indgået første delforlig på det kommunale område, er det regionernes tur i årets offentlige overenskomstrunder.
De samme temaer - ansættelsesvilkår og tillidsrepræsentanternes forhold - er på dagsordenen fredag, hvor Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO, mødes med Regionernes Lønnings- og Takstnævn, RLT.
Der er sådan set "debut" for de reelle politiske forhandlinger på dét område, idet amterne er blevet til regioner, siden der sidst var overenskomstforhandlinger.
Så hvor KTO i 2005 sad over for Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningen på samme tid, sidder lønmodtagerne nu overfor den nye sammenslutning, RLT.
Men ikke helt alene. For en repræsentant fra Finansministeriet sidder nemlig med ved bordet hos RLT, og det er noget helt nyt i forhold til forhandlingerne med den gamle Amtsrådsforening.
Den ubekendte faktor
- Jeg tror, det er for tidligt at vurdere, hvilken betydning dét reelt får. Men det er klart en ubekendt faktor. Desuden var amterne jo skatteopkrævende. Det er de nuværende regioner ikke, og hvilken betydning dét får for forhandlingerne, ved vi heller ikke endnu, siger formanden for 3F's offentlige gruppe, Ellen K. Lykkegård.
- Men nu kom kommunerne i hus med et delforlig for en uge siden. Så ville det være udmærket, om det samme skete for regionerne. Og så bliver det interessant, om man for eksempel kan se, at kommunerne er trukket i den ene retning og regionerne i den anden, siger Ellen K. Lykkegård.
Igennem hele forhandlingsforløbet er regionernes møder blevet langt nogenlunde en uge efter kommunernes.
Næstformand i Danske Regioner og topforhandler Kristian Ebbensgaard (V) har været en af de mest skeptiske over for overenskomstforhandlingerne i år. I august foreslog han at udskyde overenskomstforhandlingerne et helt år i lyset af det store lønpres, der hersker blandt de offentlige ansatte pt. I stedet foreslog han, at der blev nedsat en lønkommission, der skulle undersøge det reelle lønniveau i den offentlige sektor.
Forslagene vandt dog ikke umiddelbart gehør.