Serviceassistenter i staten får nu faglært løn
OK 08: Efter ti års kamp er serviceassistenter i staten nu sikret løn som faglærte. Aftalen sikrer også yderligere lønstigninger til specialarbejdere, forsvarsarbejdere og rengøringsassistenter.
4.800 medlemmer er omfattet af den nye aftale, blandt andre rengøringsassistenter, specialarbejdere, forsvarsarbejdere, skolepedeller, serviceassistenter med flere.
(Arkivfoto.) I ti år har 3F kæmpet for, at uddannede serviceassistenter i staten får faglært løn. Onsdag skete gennembruddet endelig ved den største såkaldte organisationsaftale, der er forhandlet på plads for statsansatte 3F'ere. Tidligere gik serviceassistenterne til ufaglært løn, trods uddannelse og udvidede arbejdsopgaver.
- Desuden har vi sikret, at alle faglærte serviceassistenter i Forsvaret bevarer et særligt tillæg på 5.500 kroner. Og eftersom størstedelen af vores statsansatte serviceassistenter er i forsvaret, kan det bruges som løftestang for andre serviceassistenter i staten, siger Finn Petersen, forhandlingssekretær i 3F's offentlige gruppe.
Stiger i løn fire år tidligere
4.800 medlemmer er omfattet af den nye aftale, blandt andre rengøringsassistenter, specialarbejdere, forsvarsarbejdere, skolepedeller, serviceassistenter med flere.
Størstedelen er indplaceret i den såkaldte "løngruppe 1" - de lavestlønnede - der med aftalen er sikret en lønstigning på cirka 1.000 kroner om året. Efter to år stiger de til næste løntrin. Det er fire år tidligere end hidtil.
Ansatte på løntrin 2 til 6 stiger mellem 800-1000 kroner om året, og løngruppe 7 - faglærte specialarbejdere - stiger 2.000 kroner om året.
Alle tal er i 1997-priser, hvilket betyder, at der skal lægges 21,79 procent ovenpå alle tallene. Desuden skal alle lønstigninger lægges oveni i de generelle, der er forhandlet på plads i det overordnede statsforlig.
Kan være rollemodel
- Det er en god aftale. Det var alfa og omega for os, at vi fik et gennembrud for serviceassistenterne. Det var også utroligt vigtigt, at vi har fastholdt åben-lukke vederlaget for skolepedeller, siger Finn Petersen.
Vederlaget er dét, en pedel får ekstra for at "gå en tur med hunden" morgen og aften og lukke skoler op og i. Det kan nå op på 120.000 kroner årligt.
- Det er også vigtigt, at vi kom så hurtigt i hus. Nu kan vi være rollemodel for de andre områder, siger Finn Petersen.
Under overenskomstforhandlingerne i 2005 - og mange gange tidligere - er organisationsaftalen på dette område ikke nået på plads før afstemningen. Det vil sige, at statsansatte forsvarsarbejdere med flere alene har stemt om det overordnede statsforlig, uden at deres egen organisationsaftale var på plads.