Delforlig giver bedre trivsel og sundhed
OK08: Seneste delforlig giver kommunalt ansatte bedre trivsel, deres sundhed fremmes, og så skal der fokus på arbejdsfastholdelse. 3F hæfter sig desuden ved en aftale om overvågning af de ansatte.
Kommunerne skal tilbyde de ansatte helt konkrete initiativer, der kan fremme deres sundhed, og mindst hvert 3. år skal medarbejdernes tilfredshed og trivsel, også rent psykisk, måles.
(Foto: Falck Healthcare.) Det er de ansattes ve og vel, der har været på dagsordenen ved de offentlige overenskomstforhandlinger de seneste dage. Og i dag kunne Kommunernes Landsforening og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO, skrive under på det fjerde delforlig, der sikrer:
* at kommunerne skal tilbyde de ansatte helt konkrete initiativer, der kan fremme deres sundhed.
* at der mindst hvert 3. år skal laves en måling af medarbejdernes tilfredshed og trivsel, også rent psykisk.
* at medarbejdere, der har været syge i lang tid, har ret til en sygefraværssamtale. Fokus skal via en handleplan være: Hvordan fastholdes medarbejderen i job?
De enkelte initiativer skal konkret sættes i værk lokalt - på den enkelte arbejdsplads og for de enkelte medarbejdergrupper.
Regler for overvågning
3F hæfter sig især ved, at delforliget også indeholder en aftale om kontrolforanstaltninger. Det betyder på jævnt dansk, når arbejdsgiveren opsætter overvågning via videokamera, GPS-modtagere, internetadfærd og lignende.
Nu skal man fortælle medarbejderne, hvad man gør, og hvorfor man gør det. Og der skal være regler for, hvordan arbejdsgiverne håndterer, at man på den vis får informationer om de ansattes adfærd. Dels når det gælder kontrol af medarbejderne - det kunne for eksempel være alkoholtest og urinprøve af buschauffører - dels når det er kontrolforanstaltninger, som ikke har til formål at overvåge de ansatte, men som skal modvirke for eksempel vold.
- Det er et stigende problem med overvågning. Vi har flere sager om brugen af informationer om de ansattes adfærd, siger konsulent i 3F's Offentlige Gruppe, Preben Føltved.
Han hæfter sig også ved, at man ifølge delforliget nu uden videre i kommunerne kan oprette kontaktudvalg for personalegrupper, der ikke har direkte sæde i MED-udvalgene.
Kontaktudvalgene vil i mange tilfælde komme 3F'erne til gavn. Deres funktion bliver at rådgive og vejlede personalerepræsentanterne i MED.
Indsats mod vold og chikane
Med delforliget bliver en europæisk aftale om indsats mod vold, mobning og chikane også implementeret i de kommunale overenskomster. Der skal laves retningslinjer for arbejdspladsens konkrete indsats på de tre punkter.
Aftalen indbefatter også vold og chikane forårsaget af "tredje person", for eksempel klienter og brugere. Dermed strækker den sig længere, end den europæiske aftale gør.