Ekspert: Nævn for ligeløn får travlt
Nyt ligelønsnævn vil føre til, at flere sager rejses, forudser ekspert. Slut med hemmelighedskræmmeri om løn.
Beregninger viser, at kvinder i gennemsnit tjener 18 procent mindre end mænd. En del af forskellen kan forklares, men ikke den hele. (Tegning: Bob Katzenelson.) Det nye ligelønsnævn, der er en del af overenskomstaftalen i industrien, vil føre til flere sager om ligeløn.
Det forudser Byrial Bjørst, som er jurist i Teknisk Landsforbund og ekspert i ligelønssager.
- Det bør føre til, at der rejses flere sager, og jeg tror også, at det vil ske. Der kommer mere fokus på emnet, og nu er kørevejledningen lavet, siger han.
Beregninger viser, at kvinder i gennemsnit tjener 18 procent mindre end mænd. En del af forskellen kan forklares, men ikke den hele.
Alligevel har der været ført ganske få sager de senere år.
- Men nu får vi samlet viden om ligeløn ét sted, og dermed får vi et mere solidt grundlag og en bedre sagsbehandling. Det bliver alt andet lige nemmere at rejse en sag, siger Byrial Bjørst.
Nemmere at gennemskue
Det bliver op til LO og DA at oprette ligelønsnævnet, som dermed vil komme til at dække bredt. I nogle overenskomster er der slet ikke adgang til at rejse ligelønssager i det fagretlige system. Der er man i dag henvist til de civile domstole.
- Som det er i dag, er det ikke særlig gennemskueligt for den enkelte tillidsrepræsentant. Nu får vi samlet viden og erfaringer, og så tror jeg, at nogle af de skjulte problemer vil komme frem i lyset, siger Tove Møller Pedersen, der er næstformand i 3F's Industrigruppe.
Stop for hemmelighedskræmmeri
Grundlaget for nævnet bliver EU's ligelønsdirektiv, som skrives ind i overenskomsten. Ifølge Byrial Bjørst har det den sidegevinst, at en arbejdsgiver fremover kan dømmes for overenskomstbrud, hvis medarbejderne pålægges at gå stille med, hvad de tjener.
- Det har sådan set hele tiden været forbudt, men det er noget nyt, at arbejdsgiveren kan få en bod for hemmelighedskræmmeri om lønnen. Det vil vi nok se nogle sager om, indtil arbejdsgiverne retter ind, siger han.
Byrial Bjørst forudser, at aftalen fra industrien relativt hurtigt vil blive bredt ud til resten af det organiserede arbejdsmarked - også det offentlige område.
- Vi vil sikkert se aftaler om ligelønsnævn, når det offentlige område skal forhandle overenskomster næste år. Det er sådan, det plejer at gå, siger han.