LO og DA opgiver ligelønsnævn
LO og DA kan ikke blive enige om det ligelønsnævn, der var en af landvindingerne ved forårets overenskomstforhandlinger. I stedet skal der oprettes flere sideordnede nævn.
Et ligelønsnævn, som LO og DA ellers blev enige om i forårets overenskomstforhandlinger, er faldet på gulvet. (Arkivfoto) Et særligt nævn, som skal behandle alle ligelønssager og dermed sætte ny fokus på uligeløn mellem mænd og kvinder.
Sådan lød det i skåltalerne efter overenskomstforhandlingerne tidligere på året. Men nu har LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) reelt opgivet at løse den opgave, de blev pålagt i mæglingsforslaget.
Ligelønsnævnet skulle være etableret 1. oktober, men det har DA blokeret for, mener LO's formand Harald Børsting.
- Vi har forsøgt i flere omgange uden held. Arbejdsgiverne vil ikke gå med til, at virksomheder, der har brudt ligelønsreglerne, skal kunne idømmes en bod. Og vi vil altså ikke acceptere et system, der på forhånd afskærer os muligheden for at få straffet arbejdsgivere for brud på overenskomsten, siger han.
DA: LO vil have mere end aftalt
LO-formanden henviser til, at ligelønsloven nu er skrevet ind i de fleste overenskomster. Og brud på overenskomsten behandles i Arbejdsretten, som kan dømme virksomheden til at betale en bod - oveni i en eventuel godtgørelse til det eller de medlemmer, der er blevet snydt.
- Vi kan gå i Arbejdsretten, som tingene er nu. Derfor synes jeg, DA's modstand er fuldstændig fjollet, siger Harald Børsting.
Den udlægning er DA ikke enig i.
- Udgangspunktet er den model, der kendes fra Afskedigelsesnævnet, og der har man ikke adgang til bod. Vi mener, at LO vil have mere, end overenskomstparterne har aftalt, nemlig at sager om ligeløn skal behandles færdig i nævnet uden mulighed for bod, siger underdirektør i DA Steen Müntzberg.
Prøvesag nødvendig
Det betyder, at der i stedet for ét fælles ligelønsnævn skal oprettes en række nævn. Det har parterne forpligtet sig til i de enkelte overenskomster.
Det gælder blandt andet Industriens Overenskomst. Det var her, man først aftalte at bede LO og DA om at oprette et fælles ligelønsnævn.
- Hvis LO og DA ikke kan blive enige, skal vi selv oprette et ligelønsnævn. Betingelserne er beskrevet i overenskomsten, og som vi ser det, er det faktisk kun et spørgsmål om, hvor besværligt arbejdsgiverne vil have det, siger Arne Sørensen, som er daglig leder i CO-industri.
Han mener, at CO-industri med overenskomsten i hånden vil kunne gå til Arbejdsretten og kræve bod i ligelønssager.
- Men det må komme an på en prøvesag. Og her taler vi om åbenlyse brud på ligelønsreglerne eller gentagelsestilfælde, siger Arne Sørensen.