Børn skal have mere madmod
Slut med kræsne børn:
Børn har fået smag for fastfood og slik - og det gør dem mere kræsne. Ifølge Claus Meyer skal børn turde smage andre ting, end de er vant til. Og så skal de lære, hvor tingene kommer fra.
Børn skal lære, hvor maden kommer fra, og de skal turde at kaste sig ud i at smage på maden. (Foto: Colourbox) At børn bruger sætningen "adr, det kan jeg ikke lide" om mad, som de ikke engang har smagt, kender mange forældre til. For kræsne børn er der nok af i dagens Danmark.
Og lige netop kræsenhed vil FOA i samarbejde med kokken Claus Meyer sætte fokus på med en ny bog. Børn skal nemlig have mere "madmod". Det betyder, at de skal have modet til at prøve noget andet end spaghetti med ketchup og kødsovs eller en skive rugbrød med lyserød kødpølse toppet med remoulade og ristede løg.
For kokken Claus Meyer er det ekstremt vigtigt, at børn skal vide, hvor maden kommer fra, og at de tør kaste sig ud i mad med en anden smag, end den de er vant til.
Overflod af snacks og slik
Der er mange ting, som spiller ind, når man taler om børns kræsenhed. En af dem handler om hvilken slags mad, der serveres i det daglige. Og ifølge Claus Meyer er der en overflod af fastfood, snacks og slik.
- Jeg var barn i 60'erne, som er en af de mørkeste perioder af dansk mads historie, hvor sådanne ting ikke fandtes. Jeg tror, at børn er mere kræsne i dag, fordi de spiser meget mere fastfood, som jo i overvejende grad smager sødt, fedt og salt, vurderer tv-kokken.
- Så når børnene møder mad mere kant, som for eksempel bitre urter og syrlige frugter, så er der flere i dag, der siger nej tak, end der var, da jeg var barn.
Kend dit mad
En anden faktor, som spiller ind på børns kræsenhed, kan ifølge Claus Meyer også skyldes, at mange børn ikke er klar over, hvor maden egentlig kommer fra. Men det at følge maden "fra jord til bord" kan give dem en anden tilgang til maden.
- Tankegangen "fra jord til bord" grundlægger kærligheden til det gode måltid i børnene bedre end noget andet, mener Claus Meyer.
- Er man fremmedgjort i forhold til råvarernes oprindelse, skabes en madkultur præget af ligegyldighed. Når man udforsker det nærmere, ser man helt nye muligheder.