Jeg vil have ost på min tudekiks

Klumme: Det er til at tudbrøle over antallet af danskere med et anstrengt forhold til helt almindelig sund mad. Spis bare kartofler, sovs og rugbrød – men gør det med måde, lyder opfordringen fra Fagbladet 3F's sundhedscoach Vibeke Lund.

Et godt eksempel på ”angstprovokerende” fødevarer er brød og kartofler, mener Vibeke Lund. Men man kan sagtens forene brød, kartofler og dressing med en sund livsstil. Det handler om balance - alt med måde. (Foto: Colourbox)Et godt eksempel på ”angstprovokerende” fødevarer er brød og kartofler, mener Vibeke Lund. Men man kan sagtens forene brød, kartofler og dressing med en sund livsstil. Det handler om balance - alt med måde. (Foto: Colourbox)

Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at det af hensyn til sundheden og livskvaliteten er vigtigt at gøre sig den største umage med sine søvn-, motions- og spisevaner.

Men herfra hvor jeg står, ser det desværre ud som om, angsten for at blive tyk eller drømmen om at blive tynd er kommet til at stå i vejen for et fornuftigt forhold til mad.

Dameblade, livsstilsmagasiner og tv-programmer om sundhed kører nærmest hetz mod kalorier, som om de alene er roden til alt ondt. Langsomt og snigende er vi blevet skolede til at tænke, at fedt er fy, og sukker er blevet udråbt som en vanedannende gift for kroppen.

Energi som englehop

Det bliver så tungt at tale om sundhed på denne kalorie- og forbrændigsfikserede måde.

Og vi falder kun endnu længere ned i sofaen, når vi, i bestræbelserne på at gøre alting rigtigt, konstaterer, at en banan eller en håndfuld mandler, som vi lige har hørt er sunde, indeholder energi svarende til 117 englehop.

Der er plads til det hele

Med det, jeg har lært om ernæring, er det næsten til at tudbrøle over antallet af danskere med et anstrengt forhold til helt almindelig, sund mad.

Et godt eksempel på ”angstprovokerende” fødevarer er brød og kartofler, som danskerne af natur elsker, fordi de udgør et par hjørnestene i vores nordiske madkultur.

Hvis vi dropper rugbrød, sovs og kartofler og dejlig dressing på salaten, går vi ikke bare glip af en masse vigtige næringsstoffer – vi går også glip af gode smagsoplevelser og hele tilfredshedsfølelsen med måltidet.

Det sidste er altafgørende for, at man ikke spiser for meget og kan nøjes med at spise en enkelt portion. Der er plads til det hele i et varieret, sundt og lykkeligt madliv efter devisen: Alting med måde - lidt, men godt.

Brevkassen

Kære Vibeke

Hvad er vigtigst – sund kost eller motion?

Hilsen Jan

Kære Jan

Det ene er lige så vigtig som det andet, men hvis man medregner fornøjelsen og graden af nydelse forbundet med den sunde livsstil, så er der forskel på mænd og kvinders udbytte.

Kvinder har tendens til at fokusere på maden og gøre sig ekstra umage her, mens mænd generelt har mere lyst til at komme i bedre fysiske omdrejninger. Skåret over én kam motionerer kvinder for at tabe sig eller for at holde vægten.

Mænd er bedre til at finde sammen og have det sjovt, mens de spiller oldboys fodbold eller tennis – og måske får en lille øl bagefter. Glæde er supersundt.

Om du kommer op i højere gear med maden eller motionen først er underordnet – bare du vælger det, der falder dig mest for. Motivationen til at få den anden dimension af den sunde livsstil koblet på hverdagen skal nok komme, hvis det er lysten, der driver værket.