Fiskeindustri rammes af nye dagpengeregler
Fiskeindustrien i Nordjylland vil blive ramt af stramninger i supplerende dagpenge, advarer nordjyske 3F-afdelinger.
Fiskeindustrien i Nordjylland vil blive ramt af stramninger i supplerende dagpenge. (Arkivfoto.) - Fiskeindustrien vil blive truet af mangel på arbejdskraft, fordi folk bliver tvunget til at søge væk. I sidste ende kan konsekvensen blive, at virksomhederne må opgive at producere i Danmark og i stedet flytte til Polen.
Det mener to af 3F’s afdelinger i Nordjylland. Onsdag formiddag møder de - sammen med medarbejdere fra fiskeindustrien - op i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg for at forklare om konsekvenserne af regeringens stramninger i de supplerende dagpenge.
De ansatte i fiskeindustrien er fuldtidsansatte, og de hidtidige begrænsninger i retten til supplerende dagpenge har ikke haft betydning for dem. Men den nye begrænsning på højst 30 uger med supplerende dagpenge inden for to år, vil også ramme dem.
- Vi har en 600-800 medlemmer, der er beskæftiget inden for fiskeindustrien, især i Skagen-området. Ud af dem vil ca. 160 - især kvinder - blive ramt af de nye regler. De kan ikke leve af lønnen alene - når de er hjemsendt på grund af råvaremangel, får de ingen løn. Derfor bliver de efterhånden nødt til at sige op og søge andet fuldtidsarbejde. Der er bare ingen fuldtidsjob at få, så situationen er håbløs, siger formand for 3F Nordøstvendsyssel Morten Dahlberg.
Derfor vil arbejdsgiverne i stigende grad komme til at mangle arbejdskraft, og kan i sidste ende være tvunget til at flytte produktionen til udlandet.
Vorherre, kvoter og vejret bestemmer
I 3F Thy-Mors er a-kassemedarbejder Bent-Ole Pedersen enig. Også 3F Thy-Mors møder op i Folketinget onsdag med nogle af deres medlemmer fra fiskeindustrien. Afdelingen dækker blandt andet Hanstholm og Nykøbing Mors, hvor der er fiskeindustri.
- Vi har 200-300 medlemmer, der vil blive ramt af de nye regler, siger Bent-Ole Pedersen.
Også han mener, at de nye regler vil presse branchen.
- Man laver de her regler for at presse arbejdsgiverne til at oprette fuldtidsjob. Men det er nu engang ikke arbejdsgiverne, der bestemmer hvor mange fisk, der dukker op - det afhænger af Vorherre, vejr, vind eller kvoter. Branchen kommer til at miste erfarne folk, fordi de bliver tvunget til at søge væk, efterhånden som de opbruger deres kvote af supplerende dagpenge. Og det kan i sidste ende true hele branchen, siger han.
Lovforslaget om at begrænse retten til supplerende dagpenge er på vej gennem Folketinget. Det var regeringen, der kom med forslaget som led i regeringens jobplan. Loven begrænser retten til supplerende dagpenge til 30 uger inden for to år. Loven trådte i kraft 14. april.