Jobforlig skaber større ulighed
Forligspartierne har været billigt til salg, mener 3F’s forbundsformand om forliget om regeringens jobplan.
- Det er et beskæmmende forlig, der skaber større ulighed, og formentlig også højere ledighed blandt nogle af de mest sårbare grupper af lønmodtagere, mener 3F's formand Poul Erik Skov Christensen. (Arkivfoto.) Den jobplan, som regeringen indgik forlig om torsdag aften med De Radikale, Dansk Folkeparti og Ny Alliance, får en sur smiley af 3F.
- Aftalen viser, at både Radikale og Dansk Folkeparti har været billigt til salg. Langt hen ad vejen ligner aftalen det udspil, som regeringen kom med i januar, konstaterer 3F’s forbundsformand Poul Erik Skov Christensen.
Rabat til 64-årige
Aftalen indeholder blandt andet store besparelser på de supplerende dagpenge. Frem over kan man kun få supplerende dagpenge i 30 uger over to år. I dag kan man få supplerende dagpenge i 52 uger indenfor 70 uger.
- De regler, vi har i dag, er med til at sikre et smidigt arbejdsmarked. Men med den nye aftale risikerer vi i stedet, at ledigheden stiger, fordi folk kan blive tvunget til at sige deres deltidsarbejde op og gå på fulde dagpenge, når de rammer loftet på 30 uger. Man straffer lønmodtagerne, som er nødt til at supplere deres løn med dagpenge, fordi de ikke kan få et fuldtidsjob i stedet for at gå efter arbejdsgivernes planlægning af arbejdstiden, siger Poul Erik Skov Christensen.
Jobplanen indeholder også en skatterabat på 100.000 kr. til 64-pårige, der bliver på arbejdsmarkedet, dog med en indtægtsgrænse på 550.000 kroner.
- Man vil forgylde de ældre, der bliver på arbejdsmarkedet efter de er fyldt 64 år. Men det bliver ikke vores medlemmer – jord- og betonarbejderen, rengøringsassistenten, eller industriarbejderen, der kommer til at få glæde af den skatterabat, for som 64-årige er de for længst gået på efterløn, fordi de er nedslidte. Det bliver helt andre grupper, som sikkert under alle omstændigheder ville være blevet på arbejdsmarkedet. Det er så skævt, så det gør ondt, siger forbundsformanden.
- Det er et beskæmmende forlig, der skaber større ulighed, og formentlig også højere ledighed blandt nogle af de mest sårbare grupper af lønmodtagere, mener han.
Socialdemokraterne forlod forhandlingerne om jobplanen i sidste uge, fordi partiet ikke ville være med til at skære i dagpengene.