10.000 3F'ere står til at miste dagpenge
Regeringens planer om at stramme reglerne for supplerende dagpenge vil ramme tusinder af 3F-medlemmer, ikke mindst kvinder i servicebranchen, viser nye tal fra 3F's Akasse.
Mange indvandrerkvinder med et fire timers rengøringsjob er i fare for at miste deres supplerende dagpenge, viser tal fra 3F's Akasse. (Foto. Arkiv.) Regeringens planer om at stramme reglerne for supplerende dagpenge vil ramme over 10.000 af 3F’s medlemmer.
Det viser en kørsel fra 3F’s Akasse. Ifølge forslaget fra regeringen skal man højst kunne få supplerende dagpenge i 26 uger indenfor 156 uger. 3F har 11.697 medlemmer, heraf cirka 1.000 indenfor byggeriet, der har fået supplerende dagpenge i mere end 26 uger de sidste tre år.
- Jeg frygter, at mange af vores medlemmer på supplerende dagpenge vil ryge helt ud af arbejdsmarkedet, hvis forslaget bliver vedtaget, siger Akasseleder Berit Petersen fra 3F København Industri og Service.
Går ud over indvandrere
Berit Petersen fortæller,at det især kvinder af anden etnisk herkomst, der gør rent, typisk fire timer om dagen, tidlig morgen eller aften, der får supplerende dagpenge.
- De er lykkelige over at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, og fortæller mig, at deres arbejdsgiver lover dem flere timer. Men det sker bare aldrig. De er jo grædefærdige, når de ikke længere kan få supplerende dagpenge og må sige farvel til jobbet, siger Berit Petersen.
- Hvem kan leve af fire timers arbejde om dagen? De kommer til at gøre op med sig selv, om de kan det, eller om de vil være fuldtidsledige igen. Jeg synes, det er noget svineri, for det er arbejdsgiverne, der lukrerer på reglerne om supplerende dagpenge. Når én må sige farvel på grund af reglerne, ansætter de bare en ny på nedsat tid med en frigørelsesattest, påpeger hun.
Færre fuldtidsjob
I 3F Hotel og Restauration i København er ledigheden på cirka ti procent.
- Hotel og restaurationsbranchen er præget af sæsonarbejde, løsarbejde og deltid. Der bliver for eksempel færre og færre fuldtidsjob som stuepiger. Dem, der indretter sig på nedsat tid, får ikke supplerende dagpenge. De klarer sig uden, for som reglerne er i dag kan man højst få supplerende dagpenge i et år, siger Akasseleder Bente Møller.
- Når man hører beskæftigelsesminister Claus Hjort, lyder det som om vores medlemmer er nasserøve, der spekulerer i at udnytte reglerne. Men realiteten er, at de fleste ønsker et fuldtidsarbejde. Problemet er, at du ikke kan få et fuldtidsjob, hvis du er kvinde af etnisk oprindelse, som taler dårligt dansk. Mange klarer sig kun fordi hotelsproget er engelsk. Skal de over i andre brancher kræver det meget opkvalificering, mener Bente Møller.
Arbejdsgiverne er problemet
- Eksemplerne viser med al tydelighed, at det ikke er vores medlemmer, men arbejdsgiverne, der er problemet, siger leder af 3FA, Morten Kaspersen.
- Indenfor flere brancher er det faktisk umuligt at få et fuldtidsjob, fordi arbejdsgiverne ikke udbyder fuldtidsjob, tilføjer han.
- Derfor er det beskæmmende at høre ministeren at omtale borgere, der ”bekvemt” har indrettet sig med supplerende dagpenge, når sandheden er at de er tvunget til at arbejde på deltid. Jeg håber, at den politiske opposition sammen med Dansk Folkeparti vil skyde ministerens forslag ned. Så kan han i stedet for overveje, hvordan han får arbejdsgiverne til at oprette fuldtidsjob, siger Morten Kaspersen.
Udtalelse fra årskonfence i 3F’s a-kasse i Nybog
Udtalelse fra årskonfence i 3F’s a-kasse i Nybog