Mange problemer med nye dagpengeregler
Reserve-arbejdsmarked for blandt andet reservetjenere smadres af begrænsninger af supplerende dagpenge, mener 3F. Onsdag møder reservetjenere og Scandlines Landsklubben op i Folketinget.
Konsekvensen af den nye lov bliver, at i hver uge hvor en tjener har en vagt på for eksempel fire timer, har han eller hun brugt en uge ud af de 30. (Foto: Arkiv) Arbejdsmarkedet for reserve-arbejdskraft er på vej til at blive smadret af de nye dagpengeregler, der begrænser retten til supplerende dagpenge til 30 uger indenfor to år.
Det mener blandt andet Hovedstadens Reservetjenerklub og Scandlines Landsklubben, begge under 3F. Onsdag formiddag møder de op i Folketingets arbejdsmarkedsudvalg for at fortælle politikerne om konsekvenserne.
- Det er én stor misforståelse at inddrage disse grupper på arbejdsmarkedet under de nye regler. Det er sagligt velbegrundet rent driftsmæssigt at have en reservearbejdskraft indenfor blandt andet tjenerområdet og på færgerne. Ellers kan arbejdsgiverne indenfor disse områder få store problemer med at løse deres opgaver, mener Bent Moos fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration, der blandt andet er gruppens ansvarlige for søfart.
Kan ikke få fuldtidsjob
Hidtil har fuldt ledige med reservearbejde ikke være omfattet af tidsbegrænsningen i supplerende dagpenge. Det bliver de nu. Samtidig strammes reglerne. Fremover har de ikke længere ret til supplerende dagpenge i 52 uger, men kun i 30 uger. Der ud over strækkes den periode, hvor ugerne skal tælles sammen, fra 70 uger til 104 uger. Det betyder i praksis, at man skal have mindre end 15 uger med supplerende dagpenge i gennemsnit pr. år, hvis man ikke skal miste retten til supplerende dagpenge.
Konsekvensen af den nye lov bliver, at i hver uge hvor en tjener har en vagt på for eksempel fire timer, har han eller hun brugt en uge ud af de 30.
- Når de 30 uger er brugt tvinges tjenerne i praksis til at gå fuldt ledige. Hvis man tager bare én vagt, mister man dagpengene i hele ugen, og det er der ingen, der har råd til, mener Bent Moos.
- Det er heller ikke realistisk for tjenerne at få fuldtidsjob. Er man over 40 år, er det utrolig svært at finde stabile fuldtidsjob, men man kan klare sig ved sæsonarbejde kombineret med reservearbejde, siger han.
Går ud over færgesikkerheden
Scandlines Landsklubben omfatter alle restaurations- og cafeteriamedarbejdere på Scandlines overfarter i Gedser, Rødby og Helsingør. Ifølge landsklubformand Joan Willumsen har Scandlines altid været afhængig af, at der var erfarne reserver til rådighed blandt andet ved sygdom og særlige spidsbelastninger. Reserverne har ingen garanti for et bestemt timetal, men ansættes fra dag til dag.
- På grund af sikkerhedskravene kan færgerne ikke bare bruge tilfældig arbejdskraft, der kan skiftes ud. Nu risikerer vi, at mange bliver nødt til at stoppe som reserver, fordi de ikke kan få supplerende dagpenge efter en periode. Det er også et spørgsmål om sikkerhed på færgerne, siger hun.
Bent Moos fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration mener kun, der er én løsning på problemerne:
- Fuldt ledige, der tager reservearbejde, skal undtages fra reglerne. Jeg kan faktisk ikke tro andet, end at det må være en misforståelse, at reglerne skal gælde de ledige, der jo ikke har en fast tilknytning til en bestemt arbejdsgiver, siger han.