Konsekvenserne for kvinderne er syltet

Overfladisk og utroværdig. Sådan betegner 3F den ligestillingsvurdering, der er lavet af de nye dagpengestramninger.

Kvinderne udgør tre ud af fire af de 22.000, der bliver berørt af de nye stramninger for supplerende dagpenge.  (Tegning: Bob Katzenelson)Kvinderne udgør tre ud af fire af de 22.000, der bliver berørt af de nye stramninger for supplerende dagpenge. (Tegning: Bob Katzenelson)

Kvinderne udgør tre ud af fire af de 22.000, der bliver berørt af de nye stramninger for supplerende dagpenge. Kvinder i fiskeindustrien, kvinder i rengøringsbranchen og kvinder i udkantsområder vil blive hårdt ramt. Det har blandt andre Nyhedsbrevet 3F og Politiken dokumenteret flittigt den seneste måneds tid.

Alligevel har ministeriet selv været totalt blind for konsekvenserne af denne kønsskævhed i den ligestillingsvurdering, man har lavet af lovforslaget. Det mener 3F.

Forbundet har derfor søgt foretræde for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg for at uddybe, hvordan loven sætter ligestillingen i bakgear.

Utroværdigt og overfladisk

Enhver lov skal i dag vurderes med "kønsbriller" på: Vil loven ramme kvinder eller mænd skævt?

Og ja, det vil den her lovændring, mener 3F.

Men ikke ifølge Beskæftigelsesministeriets ligestillingsvurdering.

- Deres konklusion bygger alene på, at flere deltidsansatte, der modtager supplerende dagpenge, vil blive tilskyndet til at få job. Dermed er den bare afstemt de politiske interesser, der ligger bag lovforslaget. Det er både overfladisk og dybt utroværdigt.

Det siger næstformand i 3F, Jane Korczak.

Faktuelt forkert

I ministeriets ligestillingsvurdering hedder det nemlig, at lovforslaget "ikke vil ændre på fordelingen af kvinder og mænds adgang til supplerende dagpenge".

- Det er faktuelt forkert, fastslår Jane Korczak.

- Der er flest kvinder, der i dag er nødsaget til at trække på supplerende dagpenge. For der er altså ikke altid fuldtidsjob at få, hvis du er ansat som rengøringsassistent eller i fiskeindustrien. Sådan er arbejdsmarkedet indrettet. Så stramningerne vil betyde, at det især er kvinder, der vil blive presset til at finde andre løsninger, siger Jane Korczak.

Påvirker negativt

I ligestillingsvurderingen hedder det også, at lovforslaget "ikke vil påvirke de strukturer, der stiller mænd og kvinder forskelligt på arbejdsmarkedet".

- Det er også forkert. Ændringen vil påvirke de strukturer. Desværre bare i negativ retning. Og jeg vil godt understrege, at det altså er statens pligt at fremme ligestilling og kompensere for uhensigtsmæssige strukturer. Ikke gøre dem værre, lyder det fra 3F's næstformand.

Det er på onsdag, at 3F sender en deputation til arbejdsmarkedsudvalget.