AF skaffer job til nydanske 3F-kvinder

Nydanske 3F'ere: Ny undersøgelse af 3F-medlemmer viser, at Arbejdsformidlingen spiller en nøglerolle, når nydanske kvinder skal ind på arbejdsmarkedet.

Arbejdsformidlingen (AF) har en nøglerolle, når det gælder om at skaffe arbejde til de mest udsatte grupper på arbejdsmarkedet.

17 procent af de kvindelige nydanskere blandt 3F's medlemmer har fået deres seneste job gennem AF. Det tilsvarende tal for alle 3F'ere er kun ni procent.

Det viser en ny undersøgelse, som Catinét Research har lavet for Fagbladet 3F. Her har 847 medlemmer af 3F, der pt. er i beskæftigelse, deltaget.

Ifølge Halima El Abassi, næstformand i Foreningen for Etnisk Ligestilling, befinder netop de kvindelige, kortuddannede nydanskere sig ofte på kanten af arbejdsmarkedet.

- Typisk har ufaglærte i servicefag som rengøring et begrænset netværk og er ikke særligt gode til at tale dansk. AF er god til at tage sig af netop ledige med begrænsede faglige kompetencer, siger hun.

Kommunalt lotteri

Poul Hansen, leder af 3F's arbejdsmarkedspolitiske, sekretariat frygter, at de kvindelige ufaglærte 3F'ere vil få sværere ved at komme i beskæftigelse, når strukturreformen træder i kraft i 2007. Så vil jobformidlingen nemlig overgå fra AF til de nye kommunale jobcentre.

- Flere undersøgelser har vist, at Arbejdsformidlingen er langt bedre end kommunerne til at skaffe ufaglærte og nydanskere i arbejde. Nu bliver det et lotteri, om man tilfældigvis kommer til at bo i en kommune, der vælger at prioritere integrationsindsatsen, siger Poul Hansen.

Familie, venner og kolleger

De mandlige 3F-nydanskere er ikke helt så afhængige af AF, når de skal have nyt arbejde.

Næsten tre ud af ti får arbejde gennem familie og venner i forhold til kun to ud af ti af alle 3F'ere.

Mandlige etniske danskere blandt 3F-medlemmerne kommer også oftere i job uden om AF. Det sker i høj grad gennem deres netværk med kolleger. Ifølge Catinét-undersøgelsen har 14 procent af disse fået deres nuværende arbejde gennem kollegerne.

Til sammenligning er kun to procent af de nydanske kvinder kommet i beskæftigelse ved kollegers hjælp.

Selvom AF altså er god til at hjælpe de svageste grupper på arbejdsmarkedet, så Halima El Abassi gerne, at flere etniske minoriteter fik arbejde gennem kolleger.

- De job, der bliver formidlet gennem kolleger, er ofte faglærte og mindre ensomme end rengøringsjob, hvor medarbejderne typisk går alene eller sammen med andre nydanskere. Dermed bliver de ikke så godt integreret og lærer ikke så godt dansk. Det bider jo sig selv i halen, siger hun.

Se grafik om nydanskere og AF

Se grafik om nydanskere og AF

Se resultaterne fra undersøgelsen her.

Se resultaterne fra undersøgelsen her.