Svensk LO hæver stemmen i kamp for konfliktretten

Svensk fagbevægelse demonstrerer mod politisk passivitet efter flere domme i EF-domstolen.

Svenskerne demonstrerer for retten til konflikt. (Arkivfoto.)Svenskerne demonstrerer for retten til konflikt. (Arkivfoto.)

I Danmark er der politisk flertal for at besvare angrebene fra EF-domstolen mod konfliktretten i form ændret lovgivning. Det inddæmmer i en vis udstrækning konsekvenserne.

Derimod har den borgerlige svenske flertalsregering endnu ikke taget initiativer til at dæmpe konsekvenserne af flere domme fra EF-domstolen, blandt andet i den såkaldte Vaxholm-sag, som handlede om svensk fagbevægelses anvendelse af kollektive kamp-skridt for at få overenskomst med et lettisk byggefirma.

Svensk LO har siden dommen i Vaxholm-sagen for snart et år si-den krævet politisk handling. Nu hæver LO stemmen og kalder til demonstration til forsvar for kon-fliktretten og de kollektive overenskomster.

Angreb på fagbevægelsen

LO ser regeringens passivitet som en forlængelse af angrebene på fagbevægelsen og lønmodtagerne.

- Først angreb regeringen a-kassen, siden sygeforsikringen, og nu gælder det altså overenskomsterne og jobbene, siger LO Sverige i en pressemeddelelse.

- Når EU stiller spørgsmål ved strejkeretten er regeringen passiv. Konsekvenserne af EF-domstolens afgørelse risikerer at sætte den svenske model ud af kraft. Derfor må vi fælles kræve handling både i Sverige og EU.

- De kollektive aftaler skal forhindre, at konkurrence om arbejdskraften sker med lav løn. Lovgivningen må ændres, så den forsvarer faglige rettigheder, hedder det.

Derfor hæver fagbevægelsen stemmen og kalder til demonstration tirsdag 18. november foran Rigsdagshuset.

Danskere i demo

I svensk fagbevægelse er der i mange kredse ønske om, at Rigsdagen ikke ratificerer Lissabon-traktaten, før der på EU-plan er skabt sikkerhed for konfliktretten.

Det kan ske i kraft af en bindende social protokol, der giver konfliktret og andre sociale rettigheder forrang i forhold til det fri marked. En sådan protokol er blandt andre foreslået af den europæiske fagbevægelse samlet i ETUC.

En række danske fagforeninger overvejer at sende repræsentanter til den svenske demonstration for at støtte svensk fagbevægelses krav.