Ingen garantier fra Barroso imod social dumping

Den europæiske fagbevægelse vil have omsat den genvalgte kommis-sionsformands pæne ord om et socialt Europa til handling med blandt andet ændring af udstationeringsdirektivet.

Der er ingen hjælp at hente fra EU. Det sagde Søren Søndergaard til blokadevagter og fagforeningsfolk fredag morgen. Her med det konfliktramte byggeri i baggrunden.Der er ingen hjælp at hente fra EU. Det sagde Søren Søndergaard til blokadevagter og fagforeningsfolk fredag morgen. Her med det konfliktramte byggeri i baggrunden.

Den borgerlige José Manuel Barroso er genvalgt som formand for EU-kommissionen og har for at få flertal i Europa-Parlamentet lovet et mere socialt Europa.

Men der skal sættes handling bag ordene, mener man i den europæiske fagbevægelse.
Derfor skal kommissionsformanden overbevises om, at der er brug for en egentlig revision af EU's udstationeringsdirektiv, mener ETUC, sammenslutningen af europæiske fagforbund.

Man ønsker også, at den kom-mende EU-traktat, Lissabon-traktaten, tilføjes en egentlig social klausul for at garantere fundamentale menneskerettigheder og ligebehandling.

Baggrunden for ønsket om at få ændret udstationeringsdirektivet er, at EF-domstolens nu flere gan-ge har fortolket det som et maksimumsdirektiv og ikke som et minimumsdirektiv. Det vil sige, at det lægger loft over, hvad det enkelte land kan kræve af udstationerende udenlandske virksomheder. Det kan med andre ord i sin nuværende udformning ikke forhindre social dumping.

Med andre ord, siger ETUC, skal kommissionsformanden omsætte sine fine ord til handling.

Samfundets egentlige støtter

Det genvalgte parlamentsmedlem Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU tvivler på, at der er hjælp at hente fra Barroso.

Det sagde han forleden i en tale til blokadevagterne ved en faglig konflikt i Valby i København.

- Jeg spurgte Barroso hele fem gange i forbindelse med valghandlingen, om han vil ændre udstationeringsdirektivet, hvis han blev genvalgt. Hver gang fik jeg et svævende svar om, at han ønsker et socialt Europa. Men på det konkrete spørgsmål om udstationeringsdirektivet kom der intet positivt svar. Så der sker ingen ændring i EU's politik med hensyn til det indre marked og vandrende arbejdskraft, sagde han til et halvt hundrede morgenfriske blokadevagter og fagforeningsfolk.

- Men det skal naturligvis som minimum ske på de løn- og arbejdsvilkår, som er gældende i det land man gæster. Det kan over tid forbedre arbejdsvilkårene. Det er desværre ikke det man ønsker i EU. Der ønsker man fri bevægelig mod bunden, sagde Søren Søndergaard.

Han takkede derfor blokadevagterne, som han kaldte samfundets egentlige støtter – dem der sørger for ordentlige vilkår på arbejdsmarkedet og er med til at opretholde velfærdssystemet.