Konfliktretten ikke et emne på EU-topmødet
Tiden arbejder for en europæisk løsning for at sikre lønmodtagernes muligheder for at konflikte over for udenlandske virksomheder, mener LO.
Tiden arbejder for en europæisk løsning for at sikre lønmodtagernes muligheder for at konflikte over for udenlandske virksomheder, mener LO (Arkivfoto) Der kommer til at stå finanskrise, global klimapakke og irske problemer med Lissabon-traktaten på dagsordenen, når stats- og regeringslederne i de 27 EU-lande mødes til topmøde i Bruxelles torsdag-fredag. Derimod kommer topmødet ikke til at diskutere sikring af de europæiske lønmodtageres strejkeret.
Det står fast, efter at dansk LO har opgivet at få statsminister Anders Fogh Rasmussen til at forsøge at få topmødet til at udarbejde en fælles politisk erklæring om at beskytte strejkeretten.
- Når sådan et spørgsmål skal rejses på et topmøde, så er det for at få det gennemført, og vi har i samarbejdet med EFS (den europæiske faglige sammenslutning, også kaldet ETUC, red.) vurderet, at vi ikke kan rejse spørgsmålet på dette topmøde og få noget ud af det, siger Anette Berentzen, der er leder af LO's internationale afdeling.
Den formelle henvendelse til statsministeren udskydes til et senere tidspunkt. LO forventer, at spørgsmål kan tages op på det næste topmøde.
- Vi har set, at spørgsmålet om en europæisk løsning er blevet modnet hen over efteråret, og vi mener, at tiden arbejder for os, så det er nok slet ikke nogen dårlig ide at give den yderligere modning, og at arbejdet fortsættes i tæt koordinering med EFS, siger Anette Berentzen.
LO for sent ude
Statsministeren mødes forud for topmødet med Folketingets Europaudvalg.
Her vil Per Clausen fra Enhedslisten prøve at gøde jorden for, at statsministeren sætter konfliktretten på EU-dagsordenen.
- Jeg er sådan set enig i, at LO er lige lovligt sent ude, og at muligheden for at få noget gennemført på dette topmøde er begrænset, siger han.
- Ved at være i lidt bedre tid og forberede tingene lidt bedre kunne vi måske gå efter den bedste løsning, det vil sige en juridisk bindende protokol og ikke blot en udtalelse fra et topmøde, siger han.
Per Clausen glæder sig dog over, at LO er kommet til den erkendelse, at den nationale løsning ikke kan stå alene.
I LO siger man, at man hele tiden har fulgt en dobbelt strategi, hvor der både skulle findes en national og en europæisk løsning.
Ny lov sikrer konfliktretten
Det er fire domme fra EF-domstolen, der inden for det seneste år har lagt pres på grundlæggende arbejdstagerrettigheder, ikke mindst konfliktretten, som ifølge LO nødvendiggør et initiativ fra regeringslederne. Det er blandt andet den såkaldte Laval- eller Vaxholmsag, hvor domstolen underkendte svensk fagbevægelses anvendelse af blokadevåbnet.
Folketinget er i gang med at lave den nationale løsning ved at ændre udstationeringsloven, men det løser ikke hele problemet. Derfor er der ifølge både den europæiske fagbevægelse og LO også brug for en fælles europæisk løsning.
Folketinget havde tirsdag 2. behandling af forslaget om at ændre udstationeringsloven. Der er udsigt til et solidt flertal for ændringerne, der er anbefalet af også organisationerne på arbejdsmarkedet. Kun Dansk Folkeparti er imod, mens Enhedslisten overvejer sin stilling, afslørede debatten.
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov opfordrede direkte Enhedslisten til at stemme for loven.
- Ændringerne i loven sikrer, at fagbevægelsen fortsat kan iværksætte konflikt over for udenlandske virksomheder. Loven lukker dermed et hul, som er opstået efter Laval-dommen, sagde han.