Sådan undgår du slidgigt
Omkring 210.000 danskere har slidgigt. Men der er faktisk en del, du selv kan gøre for at mindske risikoen for ledsygdommen.
Der er ingen vej udenom. Det bedste middel mod slidgigt er at holde sig i form og styrke musklerne. (Foto: Colourbox) Hårdt fysisk arbejde med mange gentagelser øger risikoen for slidgigt. I Danmark har cirka 210.000 fået konstateret slidgigt hos deres læge. Desværre opdages det ofte først, når det er for sent. Og har man først slidgigt, må man leve med den resten af livet, forklarer Lene Mandrup, der er fysioterapeut og projektkoordinator hos Gigtforeningen.
Ud over at slidgigt kan være arveligt og ofte ses hos ældre, er det især folk med visse typer arbejde, som er i farezonen. Undersøgelser viser nemlig, at folk med jobs, som kræver, at man sidder på sine knæ og har nedspring fra for eksempel tog eller lastbil har øget risiko for slidgigt i hofter og knæ.
- Men vi ser også, at folk, som har haft tidligere ledskader som følge af en idræts- eller arbejdsskade, har stor risiko for at udvikle slidgigt 10-15 år efter skaden er sket, forklarer Lene Mandrup.
- Derfor ser man faktisk også en del unge med sygdommen, forklarer hun.
Styrk musklerne
Heldigvis kan man gøre en hel del for at undgå slidgigt eller for at leve med den og forhindre at den bliver værre, forklarer Lene Mandrup. Styrk musklerne, lyder budskabet.
- Jo stærkere muskler, desto mindre belastning i leddene. Og jo stærkere muskler, desto mindre smerter i leddene. Og træning kan både forbedre ledfunktionen og mindske smerterne. Selv hvis man har stærke smerter, er der masser af træningsmuligheder for at belaste leddene mindst muligt, siger Lene Mandrup og henviser blandt andet til cykling, fitness, gåture, vandgymnastik og svømning.
- Vil man løbe eller gå, er det vigtigt at man har noget ordentligt stødarbsorberende fodtøj for at støtte leddene mest muligt. Desuden kan man vælge at bevæge sig på blødt underlag som sand og jord.
En anden god ting er at smide de overflødige depoter på kroppen. For jo mere til gården og gaden, ja desto mere skal leddene holde til.
Brug hovedet
Det er ikke altid lige let at se ind i fremtiden, og Lene Mandrup er godt klar over, at budskaber som at tænke på at dyrke motion, tabe sig og bruge tekniske hjælpemidler på jobbet ofte preller af på mange.
Og det er især på arbejdet, at man glemmer de små ting som for eksempel at løfte korrekt, at undgå nedspring eller ligge på knæene i længere tid . For når arbejdet kalder, og når gutterne kigger på, ja så er der åbenbart ikke tid til at huske på det .
- Tag apv ' erne (arbejdspladsvurdering red.) alvorligt, når I taler om arbejdsmiljø. Kig på din arbejdssituation, er der noget du kan gøre for at mindske løft, vrid, hop og så videre. Slidgigt er jo ikke bare noget som kommer over natten, men det tager lang tid, siger Lene Mandrup.
- Der sidder måske håndværkere på 25 år, som har lidt ondt i lnæene, men ikke mere end det. Men kollegaerne, som er 10 år ældre, har måske fået slidgigten. Og når den først er kommet, så går den altså ikke væk igen.