Gode råd til unge sommerjobbere

Mange unge tager en sommertjans for at tjene lidt ekstra penge. Men det er vigtigt at være opmærksom på de unges rettigheder - både så de får den rigtige løn og ikke får livsvarige skader.

Mange unge tager en sommertjans for at tjene lidt ekstra penge. Men husk, at der er regler for, hvornår de unge må arbejde, og hvor meget de må løfte. (Foto: Colourbox)Mange unge tager en sommertjans for at tjene lidt ekstra penge. Men husk, at der er regler for, hvornår de unge må arbejde, og hvor meget de må løfte. (Foto: Colourbox)

Det bugner af ledige tjanser henover sommeren, når Danmark pakker svømmefødderne og drager sydpå.

Men tag dig i agt, for når ferien for alvor rammer landet, så glemmer mange arbejdsgivere at overholde reglerne.

Det betyder for eksempel, at mange unge bliver snydt for løn under sygdom og oplæring. Og endnu værre, så risikerer sommerjobbere at få rygskader af at løfte for tungt.

LO's Jobpatrulje konstaterer hvert år store problemer hos arbejdsgiverne, men de kan undgås.

Her er tre gode råd til sommerjobbere fra LO-ungdomskonsulent Morten Skov Christiansen:

3 gode råd til unge sommerjobbere

1. Husk at få kontrakten på papir

- Undgå at blive snydt af arbejdsgiveren. Hvordan arbejdsgiveren håndterer sygdom, arbejdets karakter og din løn skal stå i din kontrakt. Det er der rigtig mange arbejdsgivere, der ikke automatisk giver den ansatte et stykke papir på. Hvis man er under 18 skal ens forældre også have skrevet under.

2. Kend din ret til ordentlig sikkerhed

- Når du er under 18 år må du maksimalt løfte 12 kilo og skubbe 100 kilo, fordi din ryg ikke er færdigudviklet. Især hvis du arbejder på et lager eller inden for byggeriet er det vigtigt, at du kender begrænsningerne. Vi ser flere og flere unge, der får livsvarige men af deres fritidsjob.

3. Vær opmærksom på arbejdstiden

- Der er helt specifikke regler for, hvornår du må arbejde som ung. På hoteller og restaurationer må du for eksempel arbejde frem til klokken 24. Og ikke før klokken 06 om morgen. Hvis du er ansat i landbruget og har færdiggjort 9. klasse, så må du ikke arbejde efter klokken 20.

Du kan læse reglerne på www.jobpatruljen.dk. Læs også Jobpatruljens guide til fritidsjob her.