Fejlskud koster staten en kvart milliard
Regeringen tog grueligt fejl, da man beregnede, at skattefradrag for sundhedsforsikring ville koste staten 90 millioner kroner. I dag er udgiften 340 millioner skattekroner.
Cirka 800.000 danskere er dækket af en sundhedsforsikring, som de ikke skal betale skat af. Og statens udgifter var sidste år mindst 340 millioner.
(Arkivfoto.) Da regeringen og Dansk Folkeparti i 2002 besluttede at fritage sundhedsforsikringer for skat, tog de helt fejl af konsekvenserne. Dengang vurderede skatteminister Svend Erik Hovmand (V) i et svar til sundhedsudvalget, at lovændringen med tiden ville omfatte 150.000 forsikringer, og at den årlige udgift ville løbe op i 90 millioner kroner.
Men i dag, seks år senere, er omfanget af forsikringerne eksploderet: Cirka 800.000 danskere er dækket af en sundhedsforsikring, som de ikke skal betale skat af. Og statens udgifter var sidste år mindst 340 millioner.
I brevet til sundhedsudvalget skrev ministeren dengang, at "det skønnes, at antallet af eksisterende og nye forsikringer, der vil være omfattet af forslaget, udgør ca. 150.000 stk. Med stor usikkerhed skønnes disse ordninger i forhold til gældende regler at medføre et årligt tab på indkomstskatterne på ca. 90 mill. kr."
Bevidst politisk spin
Den daværende skatteministers noget upræcise skøn var en bevidst politisk manøvre for at liste øget privatisering af sundhedsvæsenet igennem, mener Socialdemokraterne.
- Det har vist sig at være et fejlskøn. De har skønnet i en retning, som hjalp dem til at gøre det nemmere at ændre lovændringen, siger Flemming Møller Mortensen, medlem af sundhedsudvalget for Socialdemokraterne.
Ifølge forsikringsselskaberne vil sundhedsforsikringer blive stadig mere udbredt de næste år.
- Sundhedsområdet er der, hvor regeringen er nået længst med deres liberalistiske projekt. Skattefritaget for sundhedsforsikringerne var et stort skridt hen mod at privatisere sundhedsvæsenet. Det har de haft succes med, fordi vi nu næsten har en million sundhedsforsikringer i Danmark, siger Flemming Møller Mortensen.
Svend Erik Hovmand ønsker ikke at kommentere sagen.