Statsstøtte til sundhedsforsikringer i fare
Dansk Folkeparti vil se kritisk på den udskældte skatteundtagelse for sundhedsforsikringer, når Folketinget skal forhandle skattereform efter nytår.
- Hvis vi ser på en stor skattereform, så udelukker vi ikke at fjerne skattefritagelsen for sundhedsforsikringer. Men vi skal have noget sundhed den anden vej, siger Liselott Blixt, Dansk Folkepartis sundhedsordfører. Hvert år betaler staten et trecifret millionbeløb i støtte til sundhedsforsikringer betalt af en arbejdsgiver. Ansatte, der får betalt forsikringen af deres firma, er nemlig fritaget for at betale skat af det moderne frynsegode. Men nu åbner der sig et flertal i Folketinget for at fjerne skatteundtagelsen til sundhedsforsikringerne ved næste års skattereform.
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt siger, at hun har lyttet til kritikken fra blandt andre de økonomiske vismænd, der foreslår, at politikerne fjerner støtten.
- Hvis vi ser på en stor skattereform, så udelukker vi ikke at fjerne skattefritagelsen for sundhedsforsikringer. Men vi skal have noget sundhed den anden vej, siger Liselott Blixt.
Oppositionen har længe ønsket at fjerne skatteundtagelsen, fordi de mener, at den skaber ulighed og favoriserer det private frem for det offentlige sundhedsvæsen. Og med Dansk Folkepartis åbning tegner der sig et flertal for en lovændring.
- Det er rigtig positivt. Socialdemokraterne er stålfaste i vores holdning. Vi skal af med skattefritaget for sundhedsforsikringerne. Men det kræver 90 mandater. Derfor er jeg rigtig glad for, at Dansk Folkeparti nu ser ud til at dele den holdning, siger Flemming Møller Mortensen, medlem af Sundhedsudvalget for Socialdemokraterne.
Staten taber op mod en halv milliard
Op mod 800.000 danskere har en sundhedsforsikring betalt af arbejdsgiveren. Ifølge skatteministeren mistede staten sidste år 340 millioner skattekroner på ordningen. Men ifølge de økonomiske vismænd er udgiften snarere 525 millioner kroner.
Ofte er forsikringen en del af en lønpakke, så de ansatte har accepteret en lønnedgang svarende til værdien af forsikringen.
Både den økonomiske samarbejdsorganisation OECD, de Økonomiske Vismænd og Patientforeningen Danmark vil have fjernet skatteundtagelsen for sundhedsforsikringerne.
Dansk Folkeparti kræver, at pengene til gengæld bliver brugt på mere sundhed. Og det er en betingelse, som Socialdemokraterne er enige i.
- Der er ingen tvivl om, at vi vil bruge flere penge, så vi kan genskabe tilliden til det offentlige sundhedsvæsen, siger Flemming Møller Mortensen.