Læger advarer mod risikable rygoperationer
Antallet af rygoperationer er eksploderet, især på privathospitaler. Nu slår specialisterne alarm: Økonomiske interesser risikerer at gå ud over patienterne.
Antallet af rygoperationer er eksploderet, især på privathospitaler. Flere og flere danskere bliver opereret i ryggen, når de får en diskusprolaps eller har slidgigt i ryggen. Sidste år fik 10.855 danskere en kniv i ryggen, og det er en stigning på 60 procent på syv år, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.
Det får nu flere af landets førende rygspecialister til at råbe vagt i gevær. For det er ofte meget risikabelt at blive opereret for en lidelse i ryggen.
- Det generer mig at se overflødige operationer, der går galt, så folk ender på førtidspension og afhængige af morfin, siger Claus Rasmussen, overlæge med speciale i ryglidelser på Hjørring Sygehus. Operation bør være en nødløsning, fordi mindst hver tredje patient enten får det værre eller ikke har nogen gavn af operationer i ryggen, mener han.
Claus Rasmussen har i flere år forsket i ryglidelser. Det lykkedes ham at nedbringe antallet af rygoperationer i Nordjyllands Amt til det halve ved at holde igen med operationer og satse på genoptræning.
Særlig alvorlig er den store stigning af operationer for slidgigt i ryggen, som tegner sig for to ud af tre rygoperationer. Den behandling kalder Claus Rasmussen eksperimentel.
Professor og ledende overlæge på Rygcenteret i Ringe under Sygehus Fyn, Claus Manniche, er rystet over udviklingen.
- Vi ser ganske unge mennesker, der bliver opereret for diskusprolaps eller slidgigt i ryggen, og som nu har det rigtig dårligt, siger han.
Private opererer for mange
Det er de private hospitaler, der tegner sig for den største stigning i rygoperationer. I dag står private for mere end en fjerdedel af alle rygoperationer: I alt 2948 operationer, som er en fordobling på to år.
Claus Manniche mener, at privathospitalernes økonomiske interesse i de dyrere operationer betyder, at flere opereres. En rygoperation giver privathospitalet en indtægt på op mod 130.000 kroner. Til gengæld koster det blot få tusinde kroner at behandle patienten med genoptræning og fysioterapi. Men den tålmodige behandling kan helbrede langt de fleste patienter, mener de to specialister.
I Kastrup Lufthavn ser 3F's socialrådgiver Joan Sølyst, at mange der arbejder med bagagehåndtering bliver opereret på privathospital gennem deres sundhedsforsikring.
- På privatklinik oplever jeg, at de er meget hurtige med at operere, hvorimod det offentlige ofte er bedre til at forsøge med genoptræning og fysioterapi inden de skrider til operation, siger Joan Sølyst.
Privathospitaler afviser kritik
Center for Rygkirurgi i Hellerup er det privathospital, der udfører flest operationer i ryggen. Her afviser overlæge Christian Møller imidlertid, at man opererer for mange i ryggen. Han forklarer stigningen med, at der tidligere er blevet opereret for få.
- De patienter, vi opererer i ryggen, er glade for det, siger han.
Christian Møller er også medlem af bestyrelsen i Dansk Selskab for Rygkirurgi.
- Det er slet ikke tilfældet, at private hospitaler opererer for hurtigt. Vi rygkirurger mødes ofte både i Danmark og i udlandet og snakker om behandling af ryglidelser, og vi er alle enige om, at man skal forsøge med genoptræning, før vi opererer, forklarer Christian Møller.
Heller ikke Martin Koch Pedersen, direktør for Sammenslutningen af Privathospitaler & Privatklinikker i Danmark, mener, at de private hospitaler griber kniven for hurtigt, fordi de tjener flere penge på det. Flere bliver opereret i ryggen, fordi mange via sundhedsforsikringer har fået direkte adgang til operation, og fordi ventetidsgarantien har sendt patienter fra det offentlige til det private.
- Selvfølgelig har de private hospitaler et økonomisk incitament. Men jeg tror ikke, at de økonomiske incitamenter overstiger de lægefaglige vurderinger. Der er ikke nogen læge, der unødigt vil operere en patient, siger Martin Koch Pedersen.