3F advarer mod kommunale sundhedsforsikringer
Vejen er banet for, at kommunerne kan tilbyde deres ansatte arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer. Men 3F advarer kraftigt mod ordningen, som Viborg Kommune netop har sagt nej til.
Formanden for 3F’s Offentlige Gruppe, Ellen K. Lykkegård. (Arkivfoto.) Hidtil har det været usikkert, om kommuner helt lovligt kan tilbyde deres ansatte arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer.
Men i denne uge fik en borger fra Fredensborg Kommune afslag på sin klage over kommunens tilbud til sine medarbejdere.
Dermed er vejen banet for, at stadigt flere kommuner kan indføre de omdiskuterede sundhedsforsikringer.
- I 3F's offentlige gruppe må vi klart tage afstand fra forsikringerne, lyder det fra gruppeformand i 3F Ellen K. Lykkegård.
- Sundhedsforsikringer er med til at skabe en skævvridning af hele det offentlige sundhedssystem. Det bryder totalt med det danske princip om, at pengepungen ikke skal afgøre, hvem der kommer forrest i køen til en behandling, siger Ellen K. Lykkegård.
Masser af andre gode initiativer
Sundhedsforsikringer er ikke mindst aktuelle her i efteråret, hvor man rundt om i kommuner og regioner er ved at putte indhold i de trivsels- og sundhedspakker, som blev aftalt i forbindelse med OK 08.
Og hér må medarbejderne klart sige nej ude ved forhandlingsbordene, mener Ellen K. Lykkegård.
- Sundhedsforsikringer hviler på det princip, at andre kommer bagud i køen. Hvis alle havde sundhedsforsikringer, ville de ingen mening give. Men vi må aldrig være med til at blåstemple, at adgang til sygebehandling skal afhænge af, hvilken arbejdsgiver man har, eller hvilken tilknytning man har til arbejdsmarkedet, siger Ellen K. Lykkegård.
- I stedet må vi minde om den række af andre fremragende initiativer og ordninger, man kan indføre for at fremme trivsel og sundhed for medarbejderne, siger Ellen K. Lykkegård.
Hun henviser for eksempel til retten til sunde madordninger, adgang til fysioterapi, kiropraktik og zoneterapi.
- Men det handler ligeså meget om forebyggende tiltag, temponedsættelse, bedre arbejdstilrettelæggelse - alt, der kan forbedre arbejdsmiljøet. Kun fantasien sætter grænser, siger Ellen K. Lykkegård.
Byrådet sagde nej i Viborg
I Viborg Kommune var spørgsmålet om sundhedsforsikringer til de 8.000 medarbejderne på byrådets dagsorden i går onsdag.
Og her sagde et flertal nej til at indføre ordningen.
- Vi vil ikke bidrage til den skævvridning af det danske sundhedssystem, som sundhedsforsikringer er en del af. Vi vil ikke bruge skattekroner på at sætte vores medarbejdere foran i køen til behandling, siger borgmester Johannes Stensgaard (S) til Viborg Stifts Folkeblad.
Tillidsrepræsentant for 140 ansatte i kommunens Park- og Vejservice Niels Jørgen Andersen har respekt for nejet. Men han men mener også, det er en svær diskussion, som kører flittigt blandt kollegerne - og deler flokken.
- En del føler, det kunne være en god ting med en sundhedsforsikring. Det kunne få os hurtigere tilbage på jobbet igen, når vi begynder at få skavanker. Jeg er selv kommet i "reparationsalderen" og kan også se fordelene ved hurtigt at kunne komme på en privatklinik, siger Niels Jørgen Andersen.
Men nogen taber i spillet
Til gengæld har medarbejderne også diskuteret, at der vil være nogen, der taber i det her spil, siger Niels Jørgen Andersen.
- For hvis vi kommer foran i køen, vil andre ikke få den behandling, de har ret til. Og det er nok ikke den vej, vi skal gå set helt overordnet. Vi skal ikke hen mod A- og B-hold, hvor de, der har penge, kommer gennem systemet først - det ville være helt forkasteligt, siger Niels Jørgen Andersen.
Varde, Hedensted, Samsø, Vordingborg, Skanderborg og Solrød Kommuner tilbyder i dag deres ansatte sundhedsforsikringer.
En undersøgelse blandt 3F's webpanel viste for cirka et år siden, at omkring 20 procent af 3F'erne er dækket af en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring.