Hver anden 3F-arbejdsplads har en sundhedsforsikring
Det går stærkt med at få tegnet private sundhedsforsikringer på 3F-arbejdspladser. Men der er blandede erfaringer med at have direkte adgang til privathospital.
Det går stærkt med at få tegnet private sundhedsforsikringer på 3F-arbejdspladser. Flere og flere murere, postbude og industriansatte bliver dækket af en sundhedsforsikring gennem jobbet. I dag er flere end hver anden 3F-arbejdsplads sikret adgang til privathospital, hvis de bliver syge. Det viser en rundspørge blandt 202 3F-tillidsfolk.
Forsikringerne er især udbredt på de større arbejdspladser og inden for 3F'ere i byggeriet og industrien.
Der er stor nytte af at bruge forsikringen, svarer flere tillidsrepræsentanter i undersøgelsen. Især fordi man kan komme hurtigere i behandling og tilbage til jobbet.
- Vi har gode erfaringer med vores sundhedsforsikring. Kollegaer kommer hurtigere igennem systemet og hurtigere i arbejde, forklarer en 3F-tillidsvalgt i undersøgelsen.
Forsikringen har dog givet bagslag på flere arbejdspladser, fremgår det af undersøgelsen.
- Der har også været dårlige tilfælde, hvor kollegaer er blevet opereret i skulder og knæ, og man så har fået det dårligt, beretter en tillidsrepræsentant.
Hver tredje betaler selv
Af rundspørgen fremgår det, at regningen for forsikringen i hovedtræk bliver betalt af arbejdsgiveren hos to ud af tre 3F-arbejdspladser, mens en tredjedel selv betaler. Dog er der også ordninger, hvor regningen bliver delt mellem ansatte og arbejdsgiver, og hvor de ansattes faglige klub betaler forsikringen.
Udviklingen startede for alvor for tre år siden, efter regeringen og Dansk Folkeparti i 2004 besluttede at undtage sundhedsforsikringerne for skat. På den konto støtter staten de omkring 800.000 sundhedsforsikringer i Danmark med 525 millioner kroner om året. Eksperter og forsikringsselskaber forventer, at udbredelsen af forsikringer fortsætter med umindsket styrke de kommende år.
Hurtige operationer
Bagagefolkene i Lufthavnen i Kastrup har i nogle år været dækket af en sundhedsforsikring. Og det er både godt og skidt, fortæller socialrådgiver i 3F-Kastrup Joan Sølyst.
Mange bliver skadet i ryggen og opereret hurtigt, men uden at have gavn af operationen.
- Det er skræmmende, fordi jeg også oplever medlemmer, der skal opereres, selvom de er i stand til at gå på arbejde og ind imellem ikke har smerter. Det er en ny udvikling, men jeg frygter, at folk bliver mere skadede af at blive opereret, fortæller Joan Sølyst.
Hun frygter blandt andet, at arbejdsgiverne presser de ansatte tilbage alt for hurtigt.