Private hospitaler opererer for mange

Arbejdsmedicinere anklager privathospitaler for at operere flere end nødvendigt.

27 ansatte på batterifabrikken Linak på Als i Sønderjylland er blevet opereret for overbelastning i skulderen. Men kun én enkelt af de 27 3F'ere er blevet rask og er vendt tilbage til fabrikken efter operationen. Resten har måttet stoppe med arbejdet på Linak.

Det viser en opgørelse, som tillidsrepræsentanter på Linak har lavet over medarbejdernes brug af deres sundhedsforsikring. Via forsikringen har de ansatte haft adgang til behandling på Privathospitalet Kollund. Men operationerne har virket stik mod hensigten, viser opgørelsen.

En operation i skulderen kan kun sjældent fjerne de voldsomme smerter i arm og skulder, som mange 3F'ere får af hårdt industriarbejde.

- At operere folk med nedslidningsskader er halsløs gerning, og det er spild af penge, siger Lars Brandt, overlæge på arbejdsmedicinsk klinik i Odense.

Alligevel opererer privathospitalerne for ofte og alt for hurtigt for skulderlidelser efter overbelastning. Det siger fire overlæger fra de arbejdsmedicinske klinikker i Haderslev, Herning, Odense og Køge, som Fagbladet 3F har talt med.

De fire overlæger peger alle på, at fysioterapi og aflastning fra det hårde arbejde er eneste fornuftige behandling for at fjerne smerterne i arm og skulder.

- Der kan være en tendens til, at hvis der kommer penge på bordet, så har man også et incitament til at lave nogle flere operationer, og så opererer man også på dem, hvor det er tvivlsomt, om de kan have gavn af operation, siger Jens Peder Haahr, overlæge på arbejdsmedicinsk klinik i Herning.

Marlene Jørgensen blev mere syg og mistede sit job efter to operationer på et privathospital. Kun én ud af 27 kollegaer er blevet raske af operation.