Små arbejdspladser skal rådgives om ulykker

Små virksomheder tager ikke ved lære af arbejdsulykker, fordi ejere og medarbejdere ofte forsøger at bortforklare ulykkerne. Det viser en ny undersøgelse. 3F mener derfor, at virksomhederne skal tilbydes rådgivning.

- Der sker ikke hændelige uheld, for går man dem efter, er der en årsag til alt. Og som virksomhed er man hele tiden nødt til at have fokus på, at det ikke sker igen, mener Palle Larsen, miljøkonsulent i 3F.
- Der sker ikke hændelige uheld, for går man dem efter, er der en årsag til alt. Og som virksomhed er man hele tiden nødt til at have fokus på, at det ikke sker igen, mener Palle Larsen, miljøkonsulent i 3F.

Ulykken var min egen skyld. Det var et uheld. Et sammenfald af hændelige omstændigheder.

Sådan lyder det ofte, når medarbejdere på og ejere af små virksomheder skal forklare selv alvorlige arbejdsulykker.

Det viser resultaterne af et forskningsprojekt, hvor Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Arbejdsmedicinsk Klinik ved Herning Sygehus har interviewet 22 virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen samt jern- og metalbranchen.

Alle virksomheder havde under 20 ansatte, og alle havde haft en arbejdsulykke inden for det sidste halve år.

Ifølge forskerne er bortforklaringerne et udtryk for en misforstået loyalitet, hvor både ansatte og ejere beskytter hinanden i stedet for at tage ved lære af ulykkerne og undgå, at de sker igen.

- Det er utroligt, at den holdning stadig eksisterer. Der sker ikke hændelige uheld, for går man dem efter, er der en årsag til alt. Og som virksomhed er man hele tiden nødt til at have fokus på, at det ikke sker igen, siger miljøkonsulent i 3F, Palle Larsen.

Behov for rådgivning til virksomhederne

Ifølge forskerne er det mere end hver femte af alle beskæftigede, som arbejder i en virksomhed med under 20 ansatte.

Palle Larsen har fuld forståelse for, at de små virksomheder hverken har en organisation eller kræfter til at komme til bunds i årsagerne til ulykkerne, men han finder det dybt problematisk.

Andre undersøgelser viser nemlig, at risikoen for ulykker på små virksomheder er betydeligt større, at de oftere end andre har mangler, når det gælder værnemidler, og stadig alt for ofte ikke har lavet en arbejdspladsvurdering.

- Virksomhederne har travlt med at tjene penge, men de kan også have for travlt. For alt andet lige er det langt alvorligere for en lille virksomhed, hvis de mister en nøglearbejder i længere tid på grund af en ulykke, siger han.

Palle Larsen ser dog også en positiv udvikling i, at flere og flere på grund af screeningerne får lavet en arbejdspladsvurdering, som er et effektivt redskab til at forebygge ulykker.

- Men de skal også tilbydes hjælp, og det foregår allerede nogle steder, hvor vores 3F-afdelinger kontakter virksomheder og tilbyder sig med råd og bistand til at få sat systematik på arbejdsmiljøet.