17-årig hårdt kvæstet efter fald fra stige
Skarp kritik fra både Arbejdstilsynet og 3F af fynsk entreprenør, der lod lærling arbejde med nedbrydning fra en stige.
Efter nogle kritiske døgn er en 17-årig lærling nu uden for livsfare, efter at han i sidste uge faldt ned fra en fire meter høj stige. (Arkivfoto.) Både Arbejdstilsynet og 3F kritiserer en fynsk entreprenør for at have ladet en 17-årig lærling foretage nedbrydningsarbejde på en fire meter høj stige - et arbejde, som kunne have kostet den unge mand livet.
Efter et par kritiske døgn er den 17-årige struktørlærling nu uden for livsfare, efter at han torsdag faldt ned fra stigen under arbejde på en byggeplads i Faaborg. Det vides ikke, om han slipper for varige mén. Han må dog imødese en længere sygeperiode.
Den 17-årige var ved at hugge mursten ud omkring en jernbjælke under arbejde med at renovere en ejendom i det centrale Faaborg.
Arbejdstilsynet har lavet undersøgelse på arbejdsstedet, straks efter ulykken var sket, og har på den baggrund med det samme udstedt et såkaldt strakspåbud.
- Det betyder, at arbejdet ikke må fortsættes, før det er planlagt på en sådan måde, at det kan udføres på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde, og det vil sige, at der skal benyttes et andet teknisk hjælpemiddel end stige - eksempelvis lift med mandskabskurv eller stillads, siger tilsynschef Hanne Sofie Olsen til Nyhedsbrevet 3F.
Dermed understreger hun, at det vigtigste i forbindelse med en arbejdsulykke er at forebygge, at det kan ske igen.
Hun oplyser, at Arbejdstilsynets jurister nu skal vurdere, om der er baggrund for at foretage indstilling til retslig tiltale eller bødeforlæg.
Særlig pligt overfor lærlinge
I 3F Bygningsarbejdernes Fagforening i Odense, hvor lærlingen er medlem, både håber og tror man, at arbejdsulykken får juridiske konsekvenser for arbejdsgiveren, entreprenør Hans Storm fra Tommerup.
- Arbejdsgiveren har pligt til at tilrettelægge arbejdet på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde, og det kan ikke lade sig gøre at stå højt på en stige og udføre arbejdet forsvarligt, når du skal bruge begge dine hænder til arbejdet, siger Allan Pedersen fra 3F-afdelingen.
- Det er en skærpende omstændighed, at der er tale om en ung mand under uddannelse. Så har arbejdsgiveren en særlig instruktions- og tilsynspligt, og den har han tilsyneladende ikke levet op til, siger han.
Den 17-årige lærling afsluttede sit grundforløb på skolen i sommer og begyndte hos entreprenør Hans Storm i august.
Dum udtalelse
Det forarger i øvrigt 3F, at arbejdsgiveren har bagatelliseret omstændighederne omkring ulykken i udtalelser til Fyns Amts Avis. Her er han citeret for at sige, at "manden er jo selv næsten to meter, så det er kun hans arme, der var i fire meters højde".
- Det er ingen smart udtalelse, men sådan som jeg kender ham, er det ikke ondt ment, men blot en kvik og dum bemærkning, siger Leif Rasmussen fra 3F Nordhøjfyn, hvor Hans Storms firma er beliggende. Man har i afdelingen ikke generelt indtryk af, at firmaet tilsidesætter sikkerheden.