Kritik af fair trade i Ecuador

Lønsnyd og trusler mod fagligt aktive er almindeligt på blomsterplantager i Ecuador, viser ny undersøgelse. Den tyder på problemer på fair trade-plantager

Etiske mærker og fair trade er ingen garanti for ret til fagforening i Ecuador. (Foto: Søren Zeuth.)Etiske mærker og fair trade er ingen garanti for ret til fagforening i Ecuador. (Foto: Søren Zeuth.)

Trusler og chikane.

Det oplever en tredjedel af arbejderne i Ecuadors blomsterindustri, når de forsøger at oprette fagforeninger.

Landarbejderforbundet Fenacle, som 3F arbejder sammen med, har interviewet arbejdere på 175 plantager. Truslerne mod fagligt aktive betyder, at der kun findes fagforening på en af de 175 plantager, der stort set alle har forskellige etiske mærkningsordninger.

Undersøgelsen omfatter blandt andet en lang række fair trade-plantager certificeret af mærker som Max Havelaar, men den viser ikke, hvilke plantager, der har størst problemer. Dog viser den, er der heller ikke i de højt profilerede fair trade-plantager er faglig organisering.

Blomsterne eksporteres blandt andet til Danmark og omfatter mærker som Max Havelaar Rainforrest Alliance. Diskrimination af fagligt aktive er i strid med lovgivningen i landet.
- Det er Fenacles erfaring, at der også er problemer med retten til faglig organisering på fair trade-plantagerne, så generelt er forbundet meget skeptisk over for de etiske mærkers flotte ord om bedre forhold, fortæller Jesper Nielsen, international konsulent i 3F.

Landarbejderne kritiserer blandt andet fair trade-industrien for ikke at dokumentere nogen fremskridt på plantagerne og for et højt forbrug af pesticider.

- Undersøgelsen sætter en tyk streg under, at fagbevægelsen skal være en fast del af kontrollen af arbejdernes rettigheder. Hvis ikke der er en fagforening, og hvis ikke, der er beskyttelse af tillidsfolk, er det utroligt svært at skabe reelle forandringer, siger Jesper Nielsen.

Arbejdere står uden forsikring

Fenacles statistik viser desuden, at 33 procent af arbejderne ikke er socialt forsikret gennem deres arbejde, sådan som loven ellers kræver. Det betyder blandt, at de står uden indtægt, hvis de bliver arbejdsløse eller syge. 16 procent af arbejderne har oplevet eksempler på mindreårige arbejdere på plantagerne. Samtidig bliver loven om arbejdstid ikke overholdt.

Fenacle konkluderer, at fair trade-plantagerne og de andre mærkede plantager i stort omfang ikke overholder lovgivningen, og at det ikke kan dokumenteres, at forholdene er bedre her end på ordinære plantager.

Til gengæld viser undersøgelsen også, at kvinder og mænd i stort omfang tjener det samme på plantagerne.

Fenacle anbefaler en række tiltag på baggrund af undersøgelsen. Blandt andet foreslår forbundet, at arbejdsministeriet i Ecuador går ind i en systematisk kampagne for at få ordnede forhold i blomsterindustrien i Ecuador.