3F vil skærpe kontrol af fair trade
Kontrollen med fair trade-produkter er for ringe, mener 3F. Forbundet kræver, at fagforeninger får uhindret adgang til etisk mærkede arbejdspladser for at sikre bedre forhold.
- Det er dybt kritisabelt, at den mærkningsordning, der skulle være en garant for, at forholdene er i orden, ikke holder. Vi ved fra egne erfaringer, at problemet ikke kun eksisterer inden for te, men i alle sektorer og i en lang række lande, siger Steen Andersen, næstformand i 3F. (Foto: Kennet Havgaard / Max Havelaar.) Fagbevægelsen skal med i kontrollen af fair trade-produkter.
Det mener 3F på baggrund af tv-dokumentaren ”Den Bitre Smag Af Te,” som DR1 bragte onsdag aften.
I udsendelsen viste journalisterne Tom Heinemann og Erling Borgen eksempler på ussel løn og elendige og farlige arbejdsforhold på plantager, der sælger te til fair trade-certificerede mærker som Max Havelaar.
- Det er dybt kritisabelt, at den mærkningsordning, der skulle være en garant for, at forholdene er i orden, ikke holder. Vi ved fra egne erfaringer, at problemet ikke kun eksisterer inden for te, men i alle sektorer og i en lang række lande, siger Steen Andersen, næstformand i 3F
Han vil gerne være med til at hjælpe fair trade-industrien med at skærpe kontrollen.
Arbejdere tier af frygt
- Fagbevægelsen i det pågældende land bør have adgang til at inspicere plantagerne uanmeldt og derved skærpe kontrollen. Det er her, ekspertisen og arbejdernes demokratiske indflydelse ligger. Hvis ikke den lokale fagforening er stærk nok, kan den internationale fagbevægelse hjælpe til, foreslår Steen Andersen.
Han mener, at en inspektion fra aftagerne af produktet sjældent vil komme til et retvisende billede af forholdene. Arbejdere, der interviewes, er på forhånd udpeget af inspektørerne for at sikre uafhængige udsagn, blev det forklaret i ”Den Bitre Smag Af Te.” Men den model er usikker, mener 3F:
- Beskyttelse af tillidsfolk og sikkerhedsrepræsentanter er helt nødvendig for at få sandheden frem. De arbejdere, der udtaler sig kritisk til en inspektør under navns nævnelse, kan blive fyret bagefter. Derfor er der stor risiko for, at de tier. Uden faglig organisering, er det ekstremt svært at lave en effektiv kontrol og sikre reel indflydelse for arbejderne, siger Steen Andersen.
Han understreger, at 3F gerne hjælper fair trade-firmaer med at få kontakt til de relevante fagforeninger.
Ikke flere narresutter
Tv-dokumentaren gav stemme til arbejdere i Kenya, Bangladesh, Indien og Sri Lanka. Forskellen mellem plantager med og uden fair trade viste sig minimal. Blandt andet blev plantagernes fair trade-komitéer kritiseret for at være styret af arbejdsgiverne.
- Jeg synes, at de undskyldninger, som Max Havelaar kommer med i programmet, er lidt tynde. Jeg siger ikke, at man kan ændre verden i løbet af kort tid, men vi er nødt til at stille klare og kontante krav til fair trade, så forbrugere og arbejdere ikke får stukket blår i øjnene. For eksempel må en fair trade-komité aldrig blive en narresut, der erstatter en demokratisk fagforening, mener Steen Andersen.
Han vil tage emnet op i foreningen Dansk Initiativ for Etisk Handel, hvor blandt andre 3F, Max Havelaar og Coop Danmark sidder med.