Arbejdere jubler over præsidenten
Arbejderne og den faglige organisering har udsigt til bedre kår i Ecuador efter genvalg af præsident Rafael Correa.
Ecuadors landarbejdere er glade for at landets præsident, Rafael Correa, er blevet genvalgt. (Søren Zeuth) Genvalget af Ecuadors præsident den 26. april varsler godt for fagbevægelsen. Det siger Marcelo Arcos og José Giler fra Ecuadors Landarbejderforbund Fenacle, Ecuadors største fagforbund.
Kun få procent af Ecuadors arbejdere er organiserede. Men de senere år har Fenacle organiseret tusinder. Fenacle støttes af 3F, der blandt andet bidrager til afholdelse af seminarer om faglige rettigheder. Ny lovgivning i Ecuador vil gøre det lettere fremover at organisere arbejderne.
Fagforeningens kandidat
Rafael Correa vandt valget med 52 %. Han forventes også at samle flertal i parlamentet.
Fenacle støttede Rafael Correa, da han stillede op ved valget i 2006. Et af Correas valgløfter var en ny grundlov. Den skulle garantere velfærdsgoder som adgang til uddannelse og sundhedspleje. Et andet løfte var at forbyde firmaer at ansætte arbejdere gennem underleverandører. Metoden blev benyttet af firmaer for at undgå at betale for anciennitet, ferie m.v. Begge løfter er i dag indfriet.
- Underskoven af små firmaer forhindrede faglig organisering, siger Marcelo Arcos, leder af Fenacle i hovedstadsprovinsen. Der skal ifølge loven være mindst 30 arbejdere på en arbejdsplads, førend en faglig klub kan etableres.
- Det anslås, at 250.000 arbejdere har opnået direkte ansættelse takket være den nye lov. Forbuddet mod underleverandørerne betyder, at vi har kunne organisere tusinder af arbejdere i sukker- og banansektoren, siger José Giler, som står i spidsen for 1.600 bananarbejdere i Guyas-provinsen.
- De arbejdere har nu ret til feriepenge, anciennitetsgodtgørelse og pension.
Store bananproducenter som Dole – der leverer til Chiquitas – intimiderer og fyrer dog stadig rutinemæssigt aktivister.
Splittet fagbevægelse
De kommende år skal Ecuadors ny grundlov udmøntes i konkrete love. Her savner Marcelo Arcos fodslag hos den splittede fagbevægelse.
- Vi ønsker flere statslige inspektører til at sikre retten til faglig organisering og arbejdsmiljølovgivningen. Mange bliver syge, når de udsættes for sprøjtemidler fra plantagernes fly. Men så længe fagbevægelsen er splittet, kommer vi ikke igennem med kravet.
Der er blandt andet politiske uenigheder. Dele af fagbevægelsen kritiserer præsident Correa for et forbud mod strejker i strategisk vigtige sektorer og for at afskaffe rettigheder i staten.
- Vi er imod en begrænsning af strejkeretten. Men der var absurde privilegier i staten. En arbejders datter fik undertiden betalt ferie. Jobs gik i arv til ansattes børn i det statslige olieselskab og Centralbanken, siger Marcelo Arcos.
Han mener, at særordninger vanskeliggjorde organiseringen i den private sektor.
- Arbejdsgiverne frygtede, at fagforeningerne ville kæmpe for tilsvarende privilegier, siger Marcelo Arcos.