3F-ansatte støtter konfliktfond for bananarbejdere
Personaleklub i 3F støtter faglige kammerater og organisationer i primært tredje verden med om-kring 200.000 kroner årligt.
Bananarbejdere som Enrique Torres fra Honduras kan få glæde af støtte fra 3F's ansatte. (Foto: Søren Zeuth) Medarbejdere i 3F er med til at gøre bananarbejdere i Mellemamerika i stand til at kæmpe for deres rettigheder.
Medarbejderforeningen Solidaritet over Grænser har netop beslut-tet at bevilge 25.000 kroner til en særlig faglig konflikt- og kampagnefond for bananarbejdere i Mel-lemamerika. Fonden skal kunne give tilskud til familier, hvis forsørger er omfattet af strejke, eller til eksempelvis kampagner i forbindelse med mord på fagligt aktive.
Det er en række jyske 3F-afdelinger, AIF-afdelinger og LO-sektioner, der har taget initiativ til at samle penge til fonden. Det sker i samarbejde med den regionale koordinering af bananarbejdernes fagforeningsarbejde, som 3F allerede er involveret i.
- Der er tale om stærke fagforeninger, der både fagligt og politisk går i front i de enkelte lande. Men de har ingen strejkekasse eller formuer at tære på, når de havner i konflikt med arbejdsgiverne, og det sker ofte, og det Danida-støttede 3F-projekt har ikke mulighed for den slags hjælp.
”Derfor vil – efter vore forhold – beskedne beløb kunne give en stor styrke i deres kamp”, hedder det i ansøgningen.
- Med vores relativt små midler kan vi ikke redde hele verden, og derfor ser vi på, om det er projekter eller organisationer, som får støtte fra andre sider, og om selv et beskedent bidrag fra vores side vil gøre en forskel, siger Thorkild Hansen, formand for Solidaritet over Grænser.
- Og hjælpen til opbygning af en strejkekasse for udsatte bananarbejdere er netop et eksempel, hvor vi mener, at et mindre beløb fra os virkelig betyder noget for modta-gerne, siger han.
Støtte over hele verden
Solidaritet over Grænser er en personaleforening for medarbejdere i 3F’s forbundshus og skoler. Det er for nylig blevet muligt for valgte og ansatte i 3F-afdelinger at blive medlem. En del afdelinger har gjort brug af muligheden.
Foreningen har gennem kontingenter årlige indtægter på omkring 200.000 kroner, som efter ansøgning bevilges til fagligt arbejde og demokratiske organisationer i primært tredje verden.
Foreningen har i det seneste regnskabsår støttet bananarbejdere i både Mellemamerika og i Sydamerika, sukkerarbejdere i El Salvador, landarbejdere i Ecuador, voldtægtsramte kvinder i Sydafrika, albansk fagbevægelse og et gadebørnsprojekt i Nicaragua.
- Der har været en overvægt i støtten til Latinamerika, men det er tilfældigt, idet der ikke ligger nogen geografisk prioritering men alene en vurdering af de enkelte ansøgninger, siger Thorkild Hansen.
- Vi har tidligere også støttet projekter og aktiviteter i Asien og i Afrika. Således støttede vi gennem flere år et fagligt kvindeprojekt i Filippinerne.
Foreningen modtager ansøgnin-ger fra græsrodsorganisationer, faglige organisationer og enkelt-personer, der er engageret i fagligt eller humanitært arbejde ude i verden. Antallet af ansøgninger har i øvrigt været faldende.
- Hvad det skyldes ved jeg ikke, men uanset antallet af ansøgninger går vi ikke på kompromis med vores formålsparagraf. Samtidig er det nødvendigt for os at have en vis form for sikkerhed for, at vores penge kommer frem til dem, de bevilges til, men det skal omvendt heller ikke afholde nogen fra at søge til internationalt solidaritetsarbejde, der falder inden for vores formål, siger Thorkild Hansen