Ny grundlov styrker arbejdere i Ecuador

Indianere, arbejdere og kvinder får nye rettigheder efter klart “ja” til ny grundlov. Utroligt positivt, mener 3F.

Ecuadors landarbejdere kan se frem til styrkede rettigheder med landets nye forfatning. (Søren Zeuth)Ecuadors landarbejdere kan se frem til styrkede rettigheder med landets nye forfatning. (Søren Zeuth)

Med overvældende stemte befolkningen i Ecuador søndag for en ny grundlov.

Næsten 65 procent af vælgerne stemte ja, mens 28 procent afviste grundloven. Den nye forfatning betyder en markant styrkelse af arbejdernes rettigheder i Ecuador. Blandt andet forbydes det arbejdsgiverne at opdele firmaer i mindre sektioner for at hinder faglig organisering.

Samtdig får landets fattige, indianere, kvinder, flygtninge, indvandrere og homoseksuelle nye rettigheder. Landets øko-system er også skrevet ind i forfatningen, der giver floder, øer og skove deciderede rettigheder, som noget helt nyt. Den nye grundlov garanterer desuden et gratis, universelt sundhedssystem og gratis ungdomsuddannelse.

Støtte fra 3F

Formanden for landarbejderforbundet Fenacle, Guillermo Touma, har siddet i den forsamling, der har skrevet den nye grundlov. Han taker i en mail til 3F forbundet for støtte til hans arbejde.

Toumas valgkamp er nemlig blevet støttet økonomisk af 3F Solidaritet og Bistand og af flere lokale 3F-afdelinger. Samtidig har 3F’s personaleforening, Solidaritet Uden Grænser, støttet de seneste måneders kampagne for en ny grundlov. Fenacle har siden 2002 været 3F’s samarbejdspartner i Ecuador.

Fattige vinder indflydelse

- Det er utroligt positivt, at de fattige landarbejdere nu har vundet konkrete sejre gennem Ecuadors nye forfatning. Da vi begyndte at arbejde med Fenacle, var de fagligt aktive bananarbejdere jaget vildt, som blev beskudt på plantagerne. Med hjælp fra vores Danida-støttede projekt har de nu tilkæmpet sig en central plads i landets politiske proces, siger Sune Bøgh, international sekretær i 3F.

Oppositionen, der er centreret omkring landets rigeste, vestlige provinser kritiserer den nye forfatning for at give mere magt til landets præsident, Rafael Correa.
Han kalder selv forfatningen for det “21.århundredes socialisme.”

- De gamle strukturer er blevet nedbrudt, proklamerede Rafael Correa i søndags fra sin fødeby Guayaquil.

Med sin nye forfatning slutter Ecuador sig til nabolandene Venezuela og Bolivia, der begge har vedtaget grundlove, der gør op mod den neoliberale model for Latinamerika.