Rekord i byggeriets import af arbejdskraft

Danske byggevirksomheder har i øjeblikket ansat knap 3.000 østarbejdere - samtidig går flere end 5.000 danske bygge- og anlægsarbejdere ledige.

 Alene fra de nye EU-lande i Østeuropa er der i øjeblikket knap 3.000 bygningsarbejdere i Danmark. (Arkivfoto) Alene fra de nye EU-lande i Østeuropa er der i øjeblikket knap 3.000 bygningsarbejdere i Danmark. (Arkivfoto)

Mens dansk byggeri normalt går i vinterdvale og sender medarbejderne hjem på sofaen, importeres der arbejdskraft som aldrig nogensinde før. Alene fra de nye EU-lande i Østeuropa er der i øjeblikket knap 3.000 bygningsarbejdere i Danmark.

Netop offentliggjorte tal fra Udlændingeservice viser, at der i januar og februar blev udstedt knap tusind arbejdstilladelser til østarbejdere til arbejde for danske bygge- og anlægsvirksomheder.

- Man kan selvfølgelige sige, at det er overraskende, at byggeriet sætter rekord i arbejdskraftimport netop i januar og februar, som normalt er de måneder, hvor det hele går i stå. Vi kan også vende det om og se det positive i, at det går forrygende i branchen, og at byggeriet åbenbart er ved at finde ud at, at man godt kan arbejde om vinteren, siger Ole Christensen, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F.

- Hvis tallene samtidig er udtryk for, at flere virksomheder vælger selv at ansætte den udenlandske arbejdskraft frem for at tage udenlandske underentreprenører, er det udtryk for en anden positiv udvikling. Det er klart at foretrække, at overenskomstdækkede, danske virksomheder selv ansætter. Det giver trods alt en vis sikkerhed for, at de udenlandske kolleger arbejder på danske vilkår. De værste eksempler på underbetaling, dårligt arbejdsmiljø og i det hele taget kummerlige vilkår ser vi i forbindelse med tvivlsomme udstationeringer, siger han.

Mens den udenlandske arbejdskraft ansat i danske virksomheder efter Østaftalen skal arbejde på overenskomstmæssige vilkår, er der i princippet ingen nedre grænse for, hvad udstationerende virksomheder kan betale deres ansatte, mens de er i Danmark.

Ud over arbejdskraftimporten fra Østeuropa er der i byggeriet ansat et ukendt, men formentligt stort, antal tyskere og svenskere.

Mange ledige anlægsarbejdere

Selv om ledigheden blandt bygningsarbejderne er rekordlav for årstiden, så er der faktisk ledig dansk arbejdskraft, som danske virksomheder kan ansætte. I begyndelsen af februar var der således 5.450 fuldtidsledige bygningsarbejdere, viser den seneste opgørelse fra BAT-kartellet. Halvdelen af de ledige er jord- og betonarbejdere og struktører er fra 3F.

Ole Christensen vurderer, at de fleste af de hjemsendte er anlægsarbejdere, der enten allerede er kommet i gang igen eller meget snart gør det.