Norske indgreb mod social dumping

Mange polske arbejdere i Norge snydes, og regeringen lægger derfor op til forslag, der skal hindre social dumping - gode ideer til kopiering i Danmark, siger BAT

- Derfor vil det være en god ide, at hovedentreprenøren får ansvar for, at også underleverandører overholder love og overenskomster, siger Gunde Odgaard,. sekretariatschef i BAT-kartellet.- Derfor vil det være en god ide, at hovedentreprenøren får ansvar for, at også underleverandører overholder love og overenskomster, siger Gunde Odgaard,. sekretariatschef i BAT-kartellet.

Tusindvis af polske arbejdere i Norge bliver underbetalt og snydt for deres løn - og helt op mod en tredjedel af polakkerne i Norge arbejder illegalt.

Det er baggrunden for, at den socialdemokratiske regering varsler lovforslag, som skal hindre social dumping på det norske arbejdsmarked.

I sin 1. maj-tale sagde statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet, at regeringen inden længe fremlægger forslag, som skal sikre seriøse og gode forhold på arbejdspladserne.

Forslagene indebærer blandt andet, at norske virksomheder skal have pligt til at påse, at underleverandører og underentreprenører betaler hvad de skal til deres ansatte, at tillidsfolk får ret til indblik i løn- og arbejdsvilkår hos også underentreprenører, samt at reglerne for indlejning af arbejdstagere strammes.

- Sådanne regler må den danske regering meget, meget gerne kopiere, lyder kommentaren fra Gunde Odgaard, sekretariatsleder i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet i Danmark.

- Vi har mange gange oplevet, at overenskomstdækkede entreprenører løber fra deres ansvar ved at bruge underentreprenører, der ikke har orden i tingene og som ikke betaler, som de skal. Derfor vil det være en god ide, at hovedentreprenøren får ansvar for, at også underleverandører overholder love og overenskomster, siger han og minder om regeringens seneste Fair Play-pakke. Heraf fremgår, at hovedentreprenøren hæfter for skat, hvis underentreprenører stikker af fra regningen til det offentlige.

- Jeg synes derfor det er en god ide at skæve til Norge og se, hvad man gennemfører der, fordi vores arbejdsmarkeder langt hen ad vejen ligner hinanden - og det gør vores overgangsbestemmelser efter EU-udvidelsen i øvrigt også, siger Gunde Odgaard og understreger, at EU-kommissionen tidligere er kommet med anbefalinger i samme retning.

Mange arbejder illegalt

En frisk undersøgelse fra det norske center for arbejdsmarkedsforskning FAFO viser i øvrigt, at mange polske arbejdere føler sig misbrugt.

En tredjedel af polakkerne arbejder enten illegalt eller i en gråzone og en tredjedel mener, de ikke får den løn, de skal have.

Polakkerne arbejder især inden for bygge og anlæg og i serviceerhvervene, her ikke mindst i rengøringsbranchen.

Det vurderes, at der er et sted mellem 80.000 og 120.000 polske arbejdere i Norge. Omkring 40.000 heraf har en arbejdstilladelse.

- Der er langt flere polakker i Norge end i Danmark, men det skulle ikke undre mig, om også en tredjedel af polakkerne i Danmark er her illegalt. Men vi aner det ikke, siger BAT-chefen.