LO og 3F imod plan for import af arbejdskraft
I stedet for hjælp til import af arbejdskraft bør regeringen satse på at få de ledige ind på arbejdsmarkedet, siger LO og 3F.
Firmaet Phoenix Tag Vejle A/S hyrede i april i år seks polakker, som tidligere var blevet sendt ud af landet. (Foto: Niels Åge Skovbo.) Fagbevægelsen kalder det en "uklog prioritering", når regeringen med lancering af en 13-punkts plan vil gøre en ekstra indsats for at importere udenlandsk arbejdskraft.
- Jeg synes, man skal gøre hjemmearbejdet først, inden man i den grad vender blikket mod udlandet, siger LO-sekretær Harald Børsting til Nyhedsbrevet 3F.
- Selvom der er gang i hjulene, og erhvervslivet råber på arbejdskraft, så har vi altså fortsat betydelige arbejdskraftressourcer inden for rigets grænser. Vi har i øjeblikket alle tiders chance for at få de sidste med ind på arbejdsmarkedet, og det må helt klart været prioritet nummer ét. Derfor er det en fejlprioritering, at man nu vil koncentrere kræfter og ressourcer på yderligere import af udenlandsk arbejdskraft, siger han.
Informationskampagne
13-punktsplanen, som Beskæftigelsesministeriet har offentliggjort i dag, indebærer blandt andet en ny hjemmeside, der samler al information om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft, en virksomheds-hotline, der yder førstehjælp til virksomheder, der ønsker at rekruttere udefra og en storstilet informationskampagne, der skal gøre Danmark synlig i udlandet.
Flere initiativer handler om at styrke det internationale jobformidlingssamarbejde mellem arbejdsformidlinger, fagforeninger, arbejdsgiverorganisationer og myndigheder i EU - EURES.
Kampagnen skal især rettes mod vores naboer i Sverige, Tyskland og i Polen.
Ingen statslig opgave
- Bortset fra, at vi i LO mener, det ville være klogere at udnytte mulighederne for at få de sidste ledige med, så kan man i allerhøjeste grad stille spørgsmål ved, om det er skatteyderne, der skal finansiere virksomhedernes import af arbejdskraft. Vi mener ikke, det er en statslig opgave, siger Harald Børsting.
Han understreger, at fagbevægelsen ikke har noget imod udenlandsk arbejdskraft, når den behandles som den danske.
- Men vi synes, at regeringen prioriterer helt forkert, siger han.
Også i 3F undrer man sig over regeringsinitiativet.
I Byggegruppen oplever man store problemer med udenlandsk arbejdskraft.
- Vi har ikke noget imod udenlandsk arbejdskraft, når den er her på danske vilkår, men når jeg tillader mig at være skeptisk, skyldes det, at vi ser en stigende tendens til, at især østeuropæiske arbejdere bliver groft udnyttet af danske arbejdsgivere, selv om man prøver at lave en overflade, der ser fin og reel ud. Vi har flere eksempler i det fagretlige system på, at de udenlandske kolleger snydes og bedrages, så vandet driver. Problemet er ikke så stort med svenske og tyske bygningsarbejdere, formentlig fordi de har en arbejdskultur, der minder lidt mere om den danske, siger Ole Christensen, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F.
Charmeoffensiv
Derimod kalder Dansk Arbejdsgiverforening initiativet positivt.
- Regeringens 13-punkts plan viser, at der kan gøres meget uden at ændre på lovgivningen, men blot ved at professionalisere administrationen. Når det nu er så svært at få ændret lovgivningen, så er det meget velkomment med administrative forbedringer, hedder det i en pressemeddelelse fra DA's administrerende direktør Jørn Neergaard Larsen med henvisning til, at det ikke er lykkedes at få afskaffet Østaftalen.
I sin pressemeddelelse kalder beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) det en dansk charmeoffensiv.