Murernes ledighed er stærkt stigende
En tredjedel flere ledige murere på et år samtidig med, at importen af arbejdskraft i byggeriet er eksploderet.
Arbejdsløse murere demonstrerede for et par uger siden imod, at Skanska bruger polske murere, når der er ledige danske. (Privatfoto.) Mens alle byggeriets faggrupper i øvrigt fortsat oplever faldende ledighed, bliver flere og flere danske murere arbejdsløse.
De nyeste tal viser, at godt en tredjedel flere murere er ledige nu end på samme tidspunkt sidste år.
- Det giver anledning til ganske, ganske alvorlig bekymring, siger Stig Schlünsen, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F.
Murernes ledighed er senest opgjort til 3,1 procent mod 2,1 procent på samme tidspunkt sidste år. I alt 269 murere er uden arbejde. Problemet er størst i hovedstadsområdet og i Nordjylland.
- Tallene kan synes små, men det er alarmerende, at ledigheden overhovedet vokser i en periode, hvor aviserne hver dag er fyldt med historier om, at virksomhederne ikke kan skaffe arbejdskraft og hvor det handler om at gøre det så let som overhovedet muligt at importere arbejdskraft fra Østeuropa, siger Stig Schlünsen.
Han mener, at arbejdsgiverne ved at vælge udenlandsk arbejdskraft frem for ledige danske spiller hasard med kvalitet og rekruttering til faget.
- Vi har i øjeblikket knap 3.000 unge mennesker, som er i murelære. Mange af dem kan ikke få en praktikplads. Hvis de så samtidig har udsigt til ledighed, mens importen af udenlandske murere vokser, så kan konsekvensen blive, at de søger bort fra faget. Hvis man mener, at man vil have kvalitet i byggeriet, kræver det kvalificeret og uddannet arbejdskraft også i fremtiden, og så er det tåbeligt og kortsigtet at fravælge de danske murere, siger forhandlingssekretæren.
Opfordring til Dansk Byggeri
For et par uger siden demonstrerede omkring hundrede københavnske murere mod, at storentreprenøren Skanska benytter polske murere til en stor skalmuring i Københavns Sydhavn.
- Jeg kan godt forstå aktionerne, og jeg er sikker på, at vi ikke har set den sidste, fordi det skriger til himlen, at man importerer arbejdskraft og samtidig har dygtige danske bygningshåndværkere på dagpenge.
- I øjeblikket er det murerne, men jeg kan frygte, at også andre af byggeriets faggrupper rammes, når opsvinget klinger af. Vi oplever stor respekt om vores udenlandske kolleger, når de er her for at hjælpe os i en højkonjunktur. Situationen vil være en helt anden, hvis de udenlandske bygningsarbejdere i større stil holder danskere uden for arbejdsmarkedet.
Stig Schlünsen opfordrer arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri til i langt højere grad at fortælle sine medlemsvirksomheder, at der er ledige danske murersvende.
Der er i øjeblikket knap 3.300 bygningsarbejdere fra de nye EU-lande med arbejdstilladelse i Danmark. Tallet er tredoblet på et år. Derudover er der et større, men ukendt, antal personer, som er udstationeret fra deres hjemland.