Polsk firma truer ansatte til underbetaling
Polsk firma med dobbeltregning: På overfladen overenskomst, i virkeligheden trues de ansatte til at acceptere 40 kroner i timen - fagforeningerne har samlet krav på 5,7 millioner kroner.
Der blev uddelt røde kort til det polske firma Gal-Met, da knap 150 morgenduelige, heraf mange polske arbejdere, demonstrerede mod underbetaling og lønsvindel. På overfladen er alt som det skal være. Medlemskab af Dansk Byggeri, overenskomst og den rigtige løn.
Det polske byggefirma Gal-Met overholder imidlertid ikke overenskomsten med de danske fagforeninger. Det betaler i stedet blot 40 kroner i timen til sine polske ansatte, og er de utilfredse, bliver de fyret og sendt hjem til Polen.
Det kunne en nu tidligere ansat fortælle, da Byggefagenes Samvirke mandag morgen havde kaldt til demonstration foran ejendommen Dortheavej 7 i det københavnske nordvestkvarter, hvor Gal-Met ombygger kontorlokaler til luksuslejligheder.
Den ansatte blev selv fyret, da han gik til fagforeningen for at få den løn, han efter overenskomsten havde ret til.
Han kunne fortælle, at medarbejderne er blevet presset til at skrive under på "alle mulige aftaler", så det udadtil ser ud som om, forholdene er i orden. I virkeligheden er lønnen 40 kroner i timen, og der arbejdes 10,5 timer om dagen seks dage om ugen. Og så er virkeligheden, at man bliver smidt ud og kørt hjem til Polen, hvis man går til fagforeningen.
En anden tidligere ansat, der med fagforeningernes hjælp har fået efterbetalt 86.000 kroner, er gennem Gal-Mets advokat truet med retssag, hvis pengene ikke betales tilbage.
Uhyggelige metoder
Det er Malernes Fagforening i Storkøbenhavn, der kører lønsagen mod Gal-Met.
Fagforeningen har beregnet et samlet efterbetalingskrav for manglende løn og overtidsbetaling på 3,3 millioner kroner for 32 polske arbejdere, siden arbejdet med at renovere ejendommen på Dortheavej påbegyndtes i januar i år.
- Gal-Met har indtil videre nægtet at medvirke til løsning af sagen, sagde Bo Rosschou, næstformand hos malerne ved demonstrationen.
Han betegner virksomhedens metoder over for de ansatte som uhyggelige og helt uforenelige med kulturen på det danske arbejdsmarked.
Fagforeningen har senere mandag organisationsmøde med Dansk Byggeri om sagen.
Derudover kører TIB i København sag mod firmaet for manglende betaling for kost og logi samt manglende velfærdsforanstaltninger.
Indtil videre er dette krav opgjort til 2,4 millioner kroner. Dansk Byggeri har ifølge Palle Bisgaard, bygningsgruppeformand i TIB København, på vegne af Gal-Met erkendt kravet på et fællesmøde. Beløbet stiger fra dag til dag, idet Gal-Met fortsat ikke lever op til overenskomstbestemmelserne om betaling for kost og logi.
Det vil sige, at fagforeningernes samlede krav mod firmaet er på 5,7 millioner kroner.
Frygter Gal-Met stikker af
Byggefagenes Samvirke frygter, at Gal-Met stikker af fra den store regning.
Nuværende og tidligere ansatte i firmaet har oplyst, at Gal-Met er "træt af at have fagforeningerne i haserne". Den tidligere ansatte, som talte til de knap 150 morgenduelige demonstranter, kunne således fortælle, at Gal-Met flygter til England, så snart det igangværende arbejde på Dortheavej i løbet af et par måneder er færdiggjort.
Fagforeningernes pres mod Gal-Met har dog haft en vis virkning.
Gal-Met har i en telefax til Malernes Fagforening oplyst, at firmaet har opsagt samarbejdet med det blokade- og sympatikonfliktomfattede firma Invest-Servis. Dette firma, der har arbejdet som underentreprenør for Gal-Met, har ikke villet tegne dansk overenskomst og er derfor omfattet af blokade og sympatikonflikt.
Med opsigelsen af samarbejdet med Invest-Servis er arbejdet på byggepladsen Dortheavej 7 ikke længere omfattet af sympatikonflikt. Det betyder, at overenskomstdækkede firmaer atter kan tage arbejde på pladsen.