Markant færre 3F'ere går på efterløn
2.500 færre 3F'ere er på efterløn i dag i forhold til for 17 måneder siden. Det er ikke vores medlemmer, der strømmer på efterløn, siger Morten Kaspersen, 3FA.
Det er ikke 3F’s medlemmer, der står for den stigende tilgang til efterlønsordningen. Tværtimod er antallet af 3F’medlemmer (tidligere KAD og SiD) på efterløn faldet siden januar 2004.
Det viser tal fra Arbejdsdirektoratet og egne tal fra a-kassen.
Fra 1. januar 2000 og frem til 1. januar 2004 steg antallet af SiD- og KAD-medlemmer på efterløn fra 35.013 til 38.264 personer. Men siden da er tallet faldet frem til 1. januar i år til 36.396 og pr. 1. juni i år endda til under 36.000, nemlig 35.816.
- Tallene viser, at der bliver færre efterlønsmodtagere i 3F. Der er altså ikke tale om, at det er vores medlemmer, der i større udstrækning end tidligere strømmer på efterløn, tværtimod, siger leder af 3F’s a-kasse Morten Kaspersen.
En af grundene er den lavere pensionsalder, som jo betyder at efterlønnerne overgår til folkepension det år de fylder 65 frem for tidligere ved 67 år.
Fordrejet debat
Morten Kaspersen mener, at den nuværende efterlønsdebat er fordrejet.
I går udgav Danmarks Statistik nye tal, som viste, at syv ud af 10 danskere, der gik på efterløn i 2003, gik fra et arbejde til efterløn.
- Hvad angår de 62-årige, er det helt naturligt, at de går fra arbejde på efterløn. Det er fordi, de netop har holdt ud på arbejdsmarkedet, indtil de kunne få den forbedrede efterlønsordning, siger Morten Kaspersen.
- Hvad angår de 60-årige i 3FA, går cirka halvdelen på efterløn fra arbejde og cirka halvdelen fra ledighed. Der er ikke noget mærkeligt i, at 60-årige 3F’ere, der har haft et langt og sejt arbejdsliv, trækker sig tilbage, mens de stadig har nogle gode år tilbage. Det var jo præcist det, der var meningen med efterlønsordningen, så det kan jeg ikke se noget som helst mærkeligt i, siger Morten Kaspersen.
- Forespørgsler viser dog, at en del af dem går på efterløn, fordi de ellers var blevet fyret og erstattet af yngre arbejdskraft, tilføjer han.
- Ser vi på den halvdel, der går på efterløn fra ledighed som 60-årige, er årsagen, at de ikke kan få et arbejde. Vi kan i hvert fald ikke få øje på den påståede efterspørgsel efter ”det grå guld”. Det er ikke vores ældre, ledige medlemmer, der efterspørges på arbejdsmarkedet, fastslår han.