Fyrede ældre hænger fast i ledighed

De ældre er mest udsatte, når virksomhederne fyrer. Godt 20 procent af de 55-59 årige 3F'ere, der er fyret inden for de senere år, får ikke job igen, viser rundspørge i Fagbladet 3F.

Anders Bødker, 58, og Jan Mortensen, 56, har til sammen arbejdet 60 år på Thor i Randers indtil bryggeriet blev lukket. Her to år efter er de fortsat uden arbejde.Anders Bødker, 58, og Jan Mortensen, 56, har til sammen arbejdet 60 år på Thor i Randers indtil bryggeriet blev lukket. Her to år efter er de fortsat uden arbejde.

Mister man sit arbejde, når man er ved at blive grå i toppen, kan det være svært at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Og er man oven i købet ufaglært, kan det være endnu sværere.

Ufaglærte 55-59 årige har en højere ledighed end andre faggrupper. Det viser tal fra Danmarks Statistikbank.

I 1. kvartal i år var ledigheden blandt de 55-59 årige medlemmer af 3F på 17,6 procent. Den gennemsnitlige ledighed for alle aldersgrupper var på 7,2 procent, og for alle faggrupper i 55-59 års alderen var den på 10,3 procent.

Samtidig viser en mini-rundspørge i det nye nummer af Fagbladet 3F, at hver femte, der rammes af en større fyringsrunde, har problemer med at få et nyt arbejde, og at det især er de ældre fyrede, der ikke umiddelbart kommer i job igen.

Og mens der findes handlingsplaner for eksempelvis at få flygtninge/indvandrergruppen i arbejde, er seniorernes problemer med overledighed mere overset.

- Debatten om at sikre lønmodtagere over 50 år et arbejde eksisterer ikke. Til gengæld hører vi kon-stant politikere, økonomer, vismænd og kommissioner sige, at vi alle sammen skal blive længere på arbejdsmarkedet. De siger, at efterlønnen skal fjernes og pensionsalderen skal op, fordi der bliver brug for os alle på arbejdsmarkedet, siger Morten Kaspersen, leder af 3F’s a-kasse.

- Men så længe, situationen ser ud som den gør, er der ganske enkelt ikke grundlag for at øge tilbagetrækningsalderen, fastslår lede-ren af 3F’s a-kasse, Morten Kaspersen.

Minister: ældre skal aktiveres

Tidligere på ugen varslede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) et indgreb, der skal fjerne den mulighed der findes i dag for, at de regionale arbejdsmarkedsråd kan vedtage at fritage 58-59-årige ledige for aktivering, hvis det ikke kan bringe dem tættere på arbejdsmarkedet.

Set fra Morten Kaspersens synspunkt er det at vende problemet på hovedet.

- Det nytter jo ikke noget at tvinge 58-59-årige ledige i aktivering, hvis der ikke er brug for deres kvalifikationer på arbejdsmarkedet og hvis arbejdsgiverne ikke vil ansætte dem, understreger han.

Se grafik over udvikligen i ældres ledighed

Se grafik over udvikligen i ældres ledighed