Terrorsag mod tøjfirma fortsætter i Landsretten
Sagen om et tøjfirmas støtte til terror eller frihedskamp skal ud i en anden omgang. Anklagemyndigheden har anket sagen til Landsretten, fordi den er principiel.
De syv tiltalte i sagen om tøjfirmaet Fighters + Lovers, heriblandt 3F'eren Preben Mikkelsen, blev frifundet i Københavns Byret. Nu har statsanklageren anket sagen til Landsretten. (Foto: Per Daugaard.) Er FARC i Colombia og PFLP i Palæstina befrielsesbevægelser eller terrorister?
Det blev alligevel ikke afgjort i sidste uge, mener statsanklager Lise-Lotte Nilas. Københavns Byret frifandt ellers de syv terrortiltalte fra tøjfirmaet Fighters+Lovers for at samle penge ind til de to oprørsbevægelser FARC og PFLP. Og dermed er de altså ikke terrorister, fandt dommerne.
Men dermed er sagen ikke slut. Sagen er principiel, og derfor anker statsadvokaten den til Landsretten.
Det første retsmøde bliver formentlig først en gang i foråret. Sagen bliver prøvet efter nøjagtig det samme anklageskrift, som de syv blev frifundet for.
- Anklagemyndigheden mener, at beviserne vedrørende FARC's og PFLP's formål og virke skal vurderes af landsretten, siger statsanklager Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse.
Ind til sagens kerne
Flere eksperter vurderede efter dommen, at byretten aldrig tog stilling til sagens egentlige kerne, nemlig om FARC og PFLP's modstand er legitim, og herunder om Colombia er en demokratisk retsstat, og Israel er en besættelsesmagt.
Ifølge dommen var anklagerens vidner simpelthen ikke grundlag nok for retten til at tage stilling til sagens kerne, og alene af den grund blev syv frikendt i byretten, heriblandt 3F'eren Preben "Pølsemand" Mikkelsen. Og altså ikke fordi dommeren tog stilling til, om modstanden var legitim eller ej.
Andre sager ligger parat
Når sagen er så principiel, hænger det især sammen med, at politiet har flere lignende sager, der venter på at blive afprøvet. Sagen mod foreningen Oprør, der opfordrede til at støtte de to organisationer, og formentlig også sagen mod den faglige klub under fagforeningen Træ, Industri, Byg , TIB, i København, som i sidste uge sendte 10.000 kroner i støtte til FARC.
Hævdvundne rettigheder
Tøjfirmaets forsvarsadvokat, Thorkild Høyer, tager sig til hovedet med tanke om at skulle igennem møllen en gang til.
- De skulle hellere bruge kræfter på den virkelige terror og ikke den her sag, som handler om solidaritet med tredje verdens lande. Sådan har arbejderbevægelsen arbejdet i 100 år, siger tøjfirmaets forsvarer, Thorkild Høyer.
- Mange inden for faglige kredse ser det som i strid med hævdvundne rettigheder, så det ville have klædt anklagemyndigheden at affinde sig med dommen, siger han.
Politisk sag
En af de syv frifundne, Michael Schølardt, finder det grotesk, at sagen skal for retten igen. Det er en politisk sag og ikke en juridisk, siger han.
- Vi vil gentage vores pointer om, at hverken Israel eller Colombia er legitime retsstater, og at FARC og PFLP derfor har ret til at gøre oprør, siger Michael Schølardt, næstformand i HK grafisk kommunikation i København til Nyhedsbrevet 3F.