Politiet udskyder tre sager om terrorstøtte

Terrorsagerne mod en gruppe modstandsfolk og en klub af fagforeningsmedlemmer er udskudt af politiet. Anklageren vil først afvente resultatet af ankesagen mod Fighters+Lovers.

Ikke før der er faldet dom i Højesteret mod tøjfirmaet Fighters+Lovers, kan der føres flere sager om terrorstøtte. (Arkivfoto)Ikke før der er faldet dom i Højesteret mod tøjfirmaet Fighters+Lovers, kan der føres flere sager om terrorstøtte. (Arkivfoto)

De tre sager om støtte til terror, der lige nu ligger på politiadvokatens kontor i København bliver ikke rejst, før Højesteret har taget stilling til ankesagen mod tøjfirmaet Fighters+Lovers. Det oplyser chefanklager i Københavns Politi Carsten Egebjerg.

Den principielle sag mod Fighters+Lovers, der nu er endt i Højesteret bliver altså afgørende for, om politiet vil tiltale tre grupper, der enten er anmeldt eller sigtet for terrorstøtte efter den nye terrorlov.

- Når der er så principielt et spørgsmål, der skal for Højesteret, så vil vi ikke ud og retsforfølge inden hovedsagen er afgjort, hvis Højesteret skulle komme frem til et andet resultat end Landsretten. Så der sker ikke noget ved at lade dem vente, siger Carsten Egebjerg.


Frihedskamp eller terror?

De tre grupper, der kan vente at blive tiltalt, hvis tøjfirmaet bliver dømt er: den Faglige Klub, en gruppe venstreorienterede medlemmer af fagforeningen TIB, der har sendt 10.000 kroner til oprørsgruppen FARC i Colombia, og Foreningen Oprør, der ligeledes har samlet ind til FARC og til PFLP i Palæstina. Og endelig venter en sag mod Horserød-Stuthoff Foreningen, der er en gruppe tidligere modstandsfolk, der har sendt penge til FARC.

Foreningen Oprør blev sigtet for terrorstøtte tilbage i 2005, og siden har sagen været sat i bero.

De tre danske foreninger har erklæret, at de støtter frihedsbevægelser, der gør væbnet modstand mod en besættelse og et udemokratisk styre.

Men Landsretten afgjorde, at omstændighederne i et samfund ikke gør nogen forskel for, om væbnet kamp er terror eller ej.

- Det er et helt grundlæggende spørgsmål, som vi må have Højesteret til at vurdere, er det strafbart eller ej, og hvad skal sanktionen være, siger Carsten Egebjerg.

Seks mennesker fra tøjfirmaet Fighters+Lovers blev dømt for terrorstøtte, to blev idømt straf på seks måneders ubetinget fængsel. Men de seks har fået lov af procesbevillingsnævnet til at føre sagen helt til tops og anke den til Højesteret. Det er endnu ikke fastlagt, hvornår i det nye år, sagen går i gang.