Faglige meldt til politi for terrorstøtte

Politiet undersøger en faglig klub i København for terrorstøtte, efter at klubben har sendt 10.000 kroner til en guerillasoldat i Colombias jungle.

Da tøjfirmaet Fighters+Lovers blev sigtet for terrorstøtte, skete det efter, at Justitsministeren havde bedt politiet undersøge sagen. I denne sag oplyser Lone Damgaard derimod, at der er tale om en "borger", der står bag anmeldelsen. (Arkivfoto)Da tøjfirmaet Fighters+Lovers blev sigtet for terrorstøtte, skete det efter, at Justitsministeren havde bedt politiet undersøge sagen. I denne sag oplyser Lone Damgaard derimod, at der er tale om en "borger", der står bag anmeldelsen. (Arkivfoto)

100 medlemmer af den faglige klub i Træ - Industri - Byg i København er nu meldt til politiet for at støtte terrorisme, fordi de har sendt 10.000 kroner af sted til guerillagruppen FARC i Colombia. Det fortæller politiets anklager Lone Damgaard.

Sagen er nummer tre i rækken om dansk støtte til FARC, der nu ligger på politiets bord.

Da tøjfirmaet Fighters+Lovers blev sigtet for terrorstøtte, skete det i sin tid efter, at Justitsministeren havde bedt politiet undersøge sagen. I denne sag oplyser Lone Damgaard derimod, at der er tale om en "borger", der står bag anmeldelsen.

Kort før jul besluttede medlemmerne på et møde i den faglige klub, at de vil støtte Raul Reyes, en tidligere tillidsmand, der efter dødstrusler nu er soldat i FARC.

Lone Damgaard kan dog ikke sige noget om, hvorvidt alle 100 medlemmer vil blive holdt ansvarlige, hvis politiet vælger at sigte nogen i sagen, eller om det blot er bestyrelsen i den faglige klub.

Talsmand for den faglige klub, Viggo Toften-Jørgensen, er ikke overrasket over anmeldelsen. Han har allerede fået flere ubehagelige telefonopkald på sin private mobiltelefon.

- Vores støtte blev fremprovokeret af, at Fighters+Lovers var tiltalt for at støtte terrororganisationer. For hvis de bliver dømt, så er der mange, der skal dømmes. Det er simpelthen urimeligt, siger han.

Omstridt guerillagruppe

FARC, der kontrollerer op mod halvdelen af Colombia, står på EU's liste over terrororganisationer. Menneskerettighedsorganisationer beskylder FARC for at stå bag kidnapninger og mord på civile i krigen mod regeringshæren.

I den anden ende af konflikten, har Amnesty International dokumenteret, at regeringen står bag mord på fagforeningsledere og aktivt støtter dødspatruljer i landet. Inden for den sidste måned har dødspatruljer myrdet 10 civile lokal-ledere ved to forskellige lejligheder, ifølge britisk LO's nyhedsbrev om Colombia.
Hvordan kan I støtte en organisation, der bruger højst tvivlsomme metoder?

- Sagen er jo den, at det afhænger af situationen, om man kan støtte op om det. Der er jo forskel på, hvad der er legitimt at gøre i et demokratisk land, hvor det faktisk er muligt at lave fagligt arbejde og så et land, hvor det er livsfarligt. Hvis det skal være forbudt at støtte FARC, så ville terrorloven have forhindret, at Danmark støtte ANC i Sydafrika, der både havde en militær og en civil gren, siger Viggo Toften-Jørgensen.